Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Braníškov (obec) [4276]



V malebné krajině Českomoravské vrchoviny, obklopena lesy, v nadmořské výšce 480 m, leží malá obec Braníškov, vzdálená 12 km jihozápadně od města Tišnova a 30 km severozápadně od krajského města Brna. Rozloha katastru obce je 364 ha, z toho více než polovinu tvoří lesy.

V současné době zde žije 170 obyvatel. Obec vznikla asi ve 12.-13. století. Již roku 1299 je obec uváděna pod názvem Braneschau. V roce 1360 ji pod názvem Branyschowicz Zdislav ze Schelleberka postoupil za 3 kopy grošů platu purkrabímu z hradu Veveří Janovi a jeho manželce Anně. V pozdějších dokumentech se píše, že v roce 1415 patřil díl obce k Deblínu. Později byla celá obec součástí Deblínského panství.

V roce 1466 získává Deblín s Braníškovem a dalšími obcemi město Brno, které je připojilo ke Kuřimskému panství. V novodobé historii byla v obci roku 1863 postavena kaple, zasvěcená sv. Cyrilovi a Metodějovi. Z následujících let zmiňme nejdůležitější události: V roce 1905 dostavěna jednotřídní škola, kterou v prvním roce navštěvovalo 54 žáků. V roce 1928 byla provedena elektrifikace včetně výstavby veřejného osvětlení. V roce 1958 byl uveden do provozu obecní vodovod.

V roce 1964 byl pro malý počet žáků provoz školy ukončen. V budově je nyní obecní úřad, knihovna a prodejna potravin. V roce 1996 byla dokončena stavba sdruženého vodovodu a obec připojena na nový kvalitní zdroj pitné vody. V roce 2000 byla provedena plynofikace obce. V následujících letech bylo vybudováno víceúčelové hřiště, které umožňuje hrát tenis, malou kopanou, volejbal, nohejbal i stolní tenis. Pro nejmenší je tu dětský koutek s houpačkami a skluzavkou.

Jemně zvlněná vysočina s hlubokými údolími potoků a lesnatá část katastru poskytuje dobré podmínky pro vycházky a výlety pěšky, na kolech či běžkách do blízkého i vzdálenějšího okolí, s nádhernými výhledy či přírodními sceneriemi zejména v Údolí Bílého potoka, které patří k oblastem zvýšené estetické hodnoty. Přibližně polovina katastru obce na západní straně leží v přírodním parku Údolí Bílého potoka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Braníškov (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)