Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podivín (město) [42711]



Jen málo míst v naší vlasti má tak bohatou tradici a současně je obestřeno tolika záhadami jako právě Podivín, královské město, ležící na dolním toku řeky Dyje, na mírném návrší Dolnomoravského úvalu, ve výšce 170 m nad mořem.

Přeskočme tedy těch několik tisíc let od doby KAMENNÉ přes dobu bronzovou se svými kulturami keramiky šňůrové, zvoncovitých pohárů, kultury protoúnětické, únětické, veteřovské, velatické a podolské, přejděme také dobu železnou, dobu keltského osídlení i osídlení germánskými kmeny Markomanů a Kvádů.

Vkročme do nového letopočtu s Římany, projděme stěhováním národů spolu s Huny, Vandaly a Langobardy, vejděme s prvními Slovany do Sámovy říše a následně pak s věrozvěsty CYRILEM A METODĚJEM do říše Velkomoravské.

Přeskočme všechna tato zcela jistě pohnutá léta, která nám dokládají archeologické nálezy broušených a štípaných kamenných industrií, keramických předmětů všech uvedených kultur, BRONZOVÝCH A ŽELEZNÝCH předmětů, kostrových hrobů a s nimi spojených rituálních předmětů, MINCÍ a ŠPERKU, tedy nálezů v lokalitě dnešního Podivína a zastavme se až tam, kde se tento název objevuje poprvé ve své písemné podobě.

Pokud se nám podařilo tak lehce přeskočit několik tisíciletí, zdálo by se jednoduché posunout se do současnosti přes pouhých řekněme osm století. Polemiku o tom, zda Podivín byl či nebyl městem s právy k tomu náležejícími již v letech 1222 či 1228-48, nebo snad "až" v roce 1297, přenecháme historikům. Jisté je, že od roku 1125, kdy zemřel Podivínu tak nakloněný kronikář Kosmas, střídali se držitelé onoho místa velmi často, a že až do let 1527 - 1537, kam se poněkud oklikou za chvíli dostaneme, jich bylo nepočítaně. Jisté ale také je, že na PEČETI, přivěšené k listině z roku 1297 je znak dvouocasého lva, což je znamení převzaté z erbu českého krále.Podivínu tak nakloněný kronikář Kosmas, střídali se držitelé onoho místa velmi často, a že až do let 1527 - 1537, kam se poněkud oklikou za chvíli dostaneme, jich bylo nepočítaně. Jisté ale také je, že na PEČETI, přivěšené k listině z roku 1297 je znak dvouocasého lva, což je znamení převzaté z erbu českého krále.

Pro ponuré období podivínského hrdelního soudu jsme zapomněli na pestrý a svobodný náboženský život, na husity, kteří v Podivíně a okolí působili v letech 1422 - 1434, opomenuli jsme jednotu bratrskou, v pozadí zůstaly rozmíšky mezi zastánci katolického a evangelického vyznání ve městě. Nemůžeme ale zapome nout na habány, kteří pak s další, židovskou komunitou, vytvářeli jedinečný, pouze zdánlivě od sebe oddělený vzorek jak národnostní, tak i náboženský.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Podivín (město) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)