Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Závist (obec) [4265]



  Obec Závist se nachází v okrese Blansko, kraj Jihomoravský. Ke dni 31. 12. 2007 zde žilo 135 obyvatel ve 47 domech. Nachází se asi 20 km severně od Brna.  Závist je svou katastrální rozlohou v současnosti nejmenší obcí České republiky, má pouhých 44,33 ha. Závist oficiálně vznikla až v roce 1776, jak dokládá dochovaný otisk pečetě z tohoto období. Již dříve zde, v podkově tvořené kopci Boučí, Spálená a Pastviska, stálo několik domů, hostinec a kovárna označené jako Brlohy.
   Samotný název Závist se v historických materiálech poprvé objevuje roku 1724. O původu tohoto názvu existuje několik teorií: 
   - jméno Závist vzniklo dle závislosti formanů na pomoci obyvatel pří jízdě do strmého kopce nad vesnicí, 
   - název vznikl podle toho, že „ lidé záviděli dobrou půdu“, a nebo „místo bylo získáno - udrženo pří, tvrdošíjným lpěním na majetku“. 
   Roku 1833 nechala Mariana Šumanová, vdova po zdejším hostinském, na vlastní náklady postavit zděnou zvonici, která byla, stejně jako sama obec, zasvěcena Svaté Trojici. V roce 1925 byla na zdejší návsi postavena kruhovitá kašna, do které přitéká voda z prameniště nad obcí. Padlým v první světové válce byl v červnu 1938 postaven pomník. Je na něm plaketa s portrétem prvního prezidenta Československé republiky T.G. Masaryka.
   Zajímavou historií se může chlubit zdejší hostinec, stojící na místě původního zájezdního hostince, nesoucí číslo popisné 1. V minulosti se zde vyskytovali lapkové, kteří přepadali bohaté ubytované hosty. Aby pak mohli s lupem rychle a bezpečně zmizet, měli vybudovanou tajnou chodbu, která údajně končí někde u zámku v Černé Hoře. Ústí jedné takové štoly je dodnes patrné v zahradě hostince.
   Nad obcí stával sloup s plastikou nazývaný sv. Salvátor, k němuž se váže několik pověstí. Dnes je v Závisti obchod s potravinami, hostinec, kulturní dům a knihovna. Obec má upravenou náves, krásně zrekonstruována byla v roce 2000 i kruhovitá kašna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Závist (obec) Blansko
obec, osada Závist (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)