Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vilémovice (obec) [4260]



Nejstarší  zmínka svědčí o tom, že kolonizačním procesem  kolem roku 1267 vzniká ves s názvemWilhelmschlag. Písemná zpráva z roku 1336 potvrzuje, že část obce patřila k panství pánů z Holštýna a část zase k Blansku. Obec je turisticky známá především propastí Macocha, která leží v jejím katastru.  V horní části obce, na rozcestí směrem k obci Krasová a Jedovnice je pietní místo Krchůvek, kde jsou pohřbeni zemřelí při morové ráně roku 1715. Na návsi je vystavěna kaple z roku 1725 z vděčnosti za záchranu před jmenovanou epidemií. Je zasvěcená sv. Petru z Alkantary. K tomu se také váže slib vilémovských občanů každoročně na svátek Svatého Ducha vykonat děkovnou pouť na Svatý Kopeček u Olomouce.

V roce 1862 je zřízena jednotřídní škola. V roce 1876 je vystavěna jednopatrová  dvoutřídní budova školy. Dnes ji nazýváme Obecní dům a sídlí zde obecní úřad, knihovna, speleomuzeum, hasičská zbrojnice, klubovna pro skautský oddíl, kulturní sál (bývalá tělocvična) a také hospoda U netopýra.  Od roku 2008 je v provozu také malá posilovna. 

Obec leží v CHKO Moravský kras 10km východně od Blanska 3km severně od Jedovnic, v nadmořské výšce 497 m. Vilémovice jsou protáhlou návesní obcí. Náves krášlí rybníček, který se podařilo přestavět z hasičské nádrže v roce 2006. Voda je v Krasu velmi vzácná, což mohou potvrdit všichni zahrádkáři. Veškerá voda se ztrácí uprostřed obce v  sytému jeskyň  nebo doteče maximálně na hranu suchého žlebu. Objevuje se až v malém výtoku Punkvy v Pustém žlebu.

V okolí je řada zajímavých krasových jevů: závrty, škrapy, jeskyně a také celosvětově známá propast Macocha. 

Vilémovice jsou malou obcí, nicméně svou strategickou polohou (cca 1,5 km od propasti Macocha a další veřejně přístupné jeskyně jsou do 10 km) je vhodné východisko pro pěší i cykloturisty.

V obci funguje půjčovna koloběžek (vč. příslušenství a servisu) pro všechny věkové kategorie. Dále máte možnost navštívit včelařskou prodejnu, kde také pořádají celoroční kurzy. Ubytovat se můžete v penzionu http://www.ubytovaniumacochy.cz/. Pro větší skupiny např. školy, atd. je k dispozici prostor v Obecním domě. Hospoda u Netopýra nevaří, ale v horkých letních dnech Vám jistě přijde chlazený nápoj a posezení vhod.

Více v odkazu "Seznam organizací, sdružení, podnikatelů a služeb".

V roce 2008 při příležitosti akce Běhu naděje byla otevřena naučná stezka Vilémovice - brána do Moravského krasu, kterou zbudovalo občanské sdružení Včela pro Moravský kras. 

V roce 2009 se podařilo upravit náves vykácením starých a přerostlých stromů a novou výsadbou. Byly také instalovány herní prvky, které jsou přístupné široké veřejnosti.

V obci také pořádáme řadu zajímavých akcí během roku. Některé jsou již zavedené a pravidelné, jiné pořádáme jednorázově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nové Vilémovice (osada) Jeseník
obec, osada Vilémovice (obec) Blansko
obec, osada Vilémovice (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Dolní Vilémovice (obec) Třebíč
obec, osada Horní Vilémovice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)