Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » hrad, zámek, tvrz » Lesůňky (zaniklá tvrz)

Lesůňky (zaniklá tvrz) [42495]



První zmínka o tvrzi se patrně vztahuje k roku 1348, kdy se uvádí Nevhlas z Lesonic, tedy ještě pod původním názvem, nynější označení Lesůňky pochází až ze 17.století. Jiný Nevhlas, patrně potomek, se připomíná v letech 1364-1390. Od roku 1406 patří lesonice Václavu Nosovi z Ostrovče, po roce 1447 se staly Lesonice součástí majetku Filipa z Račic.V roce 1480 se uvádí prodej vsi s tvrzí, ale v roce 1542 už se tvrz nejmenuje, byla tedy již patrně delší čas pustá. Později stála patrně nová tvrz v obci, zaniklá beze stopy.

Těžbou hlíny narušené, ale stále velmi dobře patrné reliéfní zbytky tvrze leží nad říčkou Rokytnou, u silnice mezi mostem přes ní a železniční tratí, ještě před poslední osamocenou zástavbou obce Lesůňky směrem k Popovicím. Čitelný reliéf je dnes porostlý pouze vyšší trávou, ze dvou třetin ho pak po okrajích lemují vysoké stromy. Jádro tvrze mělo jednoduché, téměř čtvercové utváření, dnes o rozměrech přibližně 20 x 19m. Jeho povrch je zcela jistě porušen , přesto se jižní polovina jeví jako zvýšená a je na ní patrná hluboká prohlubeň. Zda souvisí se zaniklou zástavbou, či je výsledkem pozdějšího narušení není jisté. Stejně tak není spolehlivě určen charakter tvrze, ale jistě mohla být i kamenná. Že by v tom případě po zdivu nezůstala žádná památka by nebylo vzhledem k blízkosti zástavby překvapující, jistě by posloužilo jako levný druhotný stavební materiál.

Jádro lemuje po všech stranách příkop, jeho šířka a hloubka dnes kolísá podle zachovalosti. V nejširším místě dosahuje šířky asi 15 m, nejhlubší je pak na severu. Vnější val je dnes nejmohutnější na severní polovině, na té jižní je výrazně nižší, především v jihozápadním rohu téměř zmizel. Dá se však předpokládat, že právě na jižní straně byl nižší i původně, protože tato strana přilehlá k blízké říčce má všechny předpoklady k tomu, že byla chráněná především vodou, pravděpodobně ji chránil rybník, což naznačuje dodnes patrná mokřina. Severní a dnes i západní strana tvrziště přiléhá k poli a val zde dosud dosahuje výšky až 5 m. Zatímco jižní, západní a východní část valu mají téměř rovný průběh kopírující jádro, na té severní je po okrajích dvakrát mírně zalomený. Východní stranu dnes lemuje cesta k novodobému domu. A právě mezi ní a tvrzištěm je patná vyvýšenina protáhlého tvaru, značně narušená těžbou hlíny. Její původní tvar lze těžko rozeznat a pokud souvisela s tvrzí, sloužila patrně pro umístění hospodářských budov a možná byla součástí vstupní trasy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)