Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Suchý (obec) [4239]



Obec Suchý se nachází v krásném lesnatém prostředí Drahanské vrchoviny v nadmořské výšce 661 metrů n. m. Nejvyšší vrchol Drahanské vrchoviny, tzv. Skalky, má nadmořskou výšku 735 metrů n. m. a je vzdálený jen asi 2 km od obce.

Suchý je známé především jako rekreační středisko, jehož doménou je rybník o rozloze cca 6 ha. Díky této skutečnosti a možnostem ubytování v rekreačních zařízeních, patří Suchý během letního období k hojně navštěvovaným a vyhledávaným rekreačním střediskům. V rekreační oblasti se nachází přes 300 soukromých chat a několik penzionů. Díky vysoké nadmořské výšce vyniká Suchý nejen velmi čistým vzduchem, ale v zimě také výbornými sněhovými podmínkami a příznivým terénem pro milovníky běžeckého lyžování.

Historie

Obec vznikla před rokem 1754, ale její historie je tak trochu tajemstvím. Ústním podáním se traduje, že ji hrabě prohrál v kartách. Podrobnosti nejsou známi, písemnosti však dokládají, že tehdejší Šebetovský opat Václavík nechtěl mít na části svého území cizí poddané z důvodu výstavby letního sídla u Pavlovského Dvorku vzdáleného asi 3 km od současné obce. Roku 1762 tedy dochází k výměně území mezi opatstvím Hradisko u Olomouce a pánem z Boskovic hrabětem Dietrichštejnem. Původní sklářská osada Benýška na místě zvaném Suchý kopec je tak násilně vystěhována. Lidé si odvážejí na vozech i své domy. V místech dnešního Sušského rybníka se jim tyto vozy polámaly a odmítají jít dál. Hrabě jim toto místo určuje k osídlení. Lidem je z počátku říkáno Suchokopečtí, poté zkráceně Suchovští a od toho vzniká název obce Suchý. Také je uváděno, že mokřady umožňovaly výstavbu na jediném místě, a to na suchém kopci.

Jiné prameny uvádějí, že hrabě potřeboval pracovní sílu pro plavení dříví v plavebním kanále, který vedl z Horního rybníku, který se nachází v lese mezi Suchým a Benešovem, do Boskovic.

Zdroj: Kroniky + Zrcadlo Blanenska a Boskovicka červenec 2012


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Suchý (obec) Blansko
obec, osada Suchý Důl (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)