Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost ev.č.9 - Srní (usedlost)

Venkovská usedlost ev.č.9 - Srní (usedlost) [42338]

Kulturní památka (KP)

Přízemní částečně roubený dům šalovaný prkny, s předsazenou lomenicí krytou šindelem, s polovalbovou střechou s polygonální zvoničkou. Špýchar roubený na vysoké kamenné podezdívce. Lidová architektura horského typu z 19. století.

Severně od obce Srní leží horská chalupa s drobným špýcharem. Stavby jsou zasazeny do stráně. Špýchar se napojuje na SV roh obdélného obytného stavení. Do stráně posazená, částečně roubená stavba obdélného půdorysu, vyrůstající z kamenné, terén vyrovnávající podezdívky. Materiálem stavby je kámen a dřevo, částečně omítnuto. Překryta je sedlovou střechou s polovalbami. Krytinou je šindel. Na jejím hřebeni při průčelí je posazena dřevěná věžíčka s lucernou a štíhlou cibulí. Prkenný, šindelem pobitý štít se čtyřmi okenními osami je předsazen. Obdobně je předsazena střešní partie chránící zápraží. Roubená část s široce se rozestupujícím průčelím má tři okenní osy, v boku dvě obdélná okna a vchod; chráněna je prkenným šalováním. Zadní část domu je zděná. Střecha nese tři drobná půdní okénka.

Špýchar. Na vysoké kamenné podezdívce drobná obdélná dřevěná stavbička. Stěny jsou pobity svisle kladenými šindely. Stavba kryta polovalbovou stříškou, zastřešena pobitými prkny a přetažena lepenkou. Západní štítová strana je roubená, s obdélnými dřevěnými dveřmi. Na opačné straně vchod do sklípku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)