Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Anny - Dědov (kaple)

Kaple sv. Anny - Dědov (kaple) [42315]

Kulturní památka (KP)

Pozdně barokní kaple, nechal ji zbudovat r. 1775 Herr von Zwida, majitel první zdejší manufaktury.

Zděná kamenná kaple apsidou je orientovaná na jih. Barokní s autentickým vročením. Je jednou z nejstarších staveb tohoto druhu v regionu.  Byla rekonstruována v roce 1992.

Kaple zděná z kamene, na kamenném základu, apsidou orientovaná na jih, průčelím na sever. Kaple o délce cca 4 m a šířce 3,5 m, půlkruhová apsida o poloměru cca 1 m. Postranní stěny kaple rámované širokou hladkou lizénou bílé barvy, plocha uvnitř mezi lizénami omítnuta hrubou omítkou šedé barvy. Mezi hrubou plochou omítky a vysazenou lizénou je v maltě provedené rámování s vykrojenými rohy. Postranní osy kaple mají ve středu malá obdélníková okénka na výšku, jednodílná, čtyřtabulková, vsazená do širokých kamenných ostění. V dolní části je předsazený kamenný parapet, v horní části ostění mírně klenuto segmentem, ve vrcholu je naznačen klenák. Plocha ostění je rámovaná hladkou lištou v rozích vykrojenou, vnitřní plocha zdrsněna pěkováním. Kolem ostění hladké rámování v maltě, po stranách nahoře s ušima, ve středu s volutami svírajícími ze stran prodloužení klenáku, které je nahoře zakončené špicí.

Apsida je rozdělená střední lizénou na dvě pole, v ose každého pole je malé elipsovité okénko. Tato jsou sestavena ze dvou dílů kamenného ostění kamenicky zdobeného stejně jako větší obdélná okna, ostění rámována hladkým páskem z malty, který má do stran vybíhající paprsky na konci vykrojené dovnitř a nahoru paprsek se špicí. Průčelí kaple má vstup s bohatě zdobeným portálem vloženým na střední osu průčelí. Vstupní dveře dřevěné, kazetové, dvoukřídlé, horní polovina zamřížovaná křížově kladenými latěmi. Dveře novější na původních barokních závěsech. Portál má kamenné ostění zdobené jako postraní okna-lištou s konvexně vykouslými rohy a uvnitř plochou zdrsněnou pěkováním.

Nadpraží portálu z jednoho kusu kamene má při okrajích rovné úseky, střed zaklenutý mírným obloukem. Ve středu má naznačený zdobený klenák, klenák má mašli po stranách a nahoře stočenou do závitnice, v dolní části se zavěšeným střapcem, v ploše je vytesáno vročení 1755. Po stranách portálku opět v maltě je hladké rámování s ušima po stranách nahoře a volutami po stranách směrem ke středu, kde je v maltě nástavec klenáku portálku provedený jako rustikální dvojitá barokní mušle. V prodloužení portálku ve středu rámující lizény je kamenný štítek zdobený dvěma pásky po stranách, z nichž každý se dole a nahoře stáčí do volut v dolní části dovnitř, v horní ven. Ve středu plochy štítku jsou symboly Kristova utrpení - kříž, tři hřeby a srdce. Střední osu kapličky završuje štít po stranách konkávně prohnutý a s obloukem nahoru. Plochu středu štítu v hlavní ose stavby zdobí kvalitní kamenná socha ukřižovaného Krista, stojící na římse obíhající celou kapličku.

Římsu, která je po stranách kaple bohatě profilovaná přesahuje střecha, střecha mansardová, pokrytá šindelem, štít oplechován měděným plechem. Stlačený oblouk ve vrcholu štítu po stranách s rovnými úseky, lemován je římsou profilovanou páskem a dvěma oblouny. Ve vrcholu římsy jsou jednoduché voluty stočené do středu. Interiér kaple je zaklenut valenou klenbou s výsečemi nad okny, ve výšce cca 1,8 m obíhá profilovaná štuková lišta přerušená nad okny v apsidě. Apsida zaklenuta konchou. Na podlaze jsou původní pískovcové dlaždice čtvercového formátu položené napříč-úhlopříčkou kolmo ke zdi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)