Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » chata, chalupa » Chata Hvězda - Hlavňov (ubytování)

Chata Hvězda - Hlavňov (ubytování) [42286]

Kulturní památka (KP)

Dřevěná restaurace s ubytovacími prostory, vystavěná v 19. století klášterním velkostatkem.

Objekt situovaný na sever od kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě, byl vystaven v roce 1853 ve švýcarském slohu. Dřevěná roubená stavba je položena na kamenném siterénu a má obdélníkový tvar. Předsazený vchodový rizalit se skosenými rohy a širokým přístupovým schodištěm (pískovec), které ústí na terase, ukončené v polovině pravé i levé části budovy (stejná terasa je i na protějším průčelí). Rizality a boční čela jsou kryty sedlovou střechou, mírného spádu, s velkým přesahem. Uprostřed střechy je věžička s lucernou, zakončená jehlancem s krátkým námětkem nad lucernou a makovicí. Okapové části budovy tvoří 8 os, s obdélnými šestitabulkovými okny v přízemí a čtyřtabulkovými okny v patře. Čelní rizalit je 3 osý s okny a náznakem novogotických záklenků, tvořených lištami v horních třetinách oken s pískovcovým ostěním. Terasy jsou postaveny na pískovcových pilířích zaklenutých valenou klenbou s vrcholovou římsou a římsou uprostřed pilířů. Štítové zdi jsou tříosé bez oken v suterénu. V rizalitech kruhové okénko s členěním ve tvaru hvězdy. Roubení, pův. obloženo břidlicí, je dnes obloženou šindelem, střecha krytá pozinkem se zeleným nátěrem.

Nabízí ubytování v chatě na pokojích 3 x 2 lůžka, 1 x 3 lůžka a v chatkách 4 x 4 lůžka. K dispozici je stravování v restauraci.

Náplň činnosti restaurace letní terasa ubytování na pokojích 3 x 2 lůžka, 1 x 3 lůžka chatky 4 x 4 lůžka venkovní stánek s občerstvením


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)