Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » restaurace, hostinec » Hospoda Krčma - Police nad Metují (hospoda)

Hospoda Krčma - Police nad Metují (hospoda) [42282]

Kulturní památka (KP)

Přízemní objekt hospody na okraji města. Doklad podoby a proměn polovenkovského objektu v 18. až 1. polovině 20. století.

Jednopatrový objekt nepravidelného půdorysu stojící v městské zástavbě, střecha valbová pokrytá na jižní a východní straně eternitem, na ní pozvolna navazuje sedlová střecha přistavěného patra příčného traktu pokrytá falcovanou plechovou krytinou. Západní průčelí směrem k Polici nad Metují obsahuje čtyři osy dvoukřídlých desetitabulkových oken. Okna v líci zdiva nad zvýšeným suterénem vyzděným z pískovcových kvádrů se čtyřmi páry slepých pískovcových oken oken obdélných ostění, uprostřed rozdělených. Ve valbě uprostřed je umístěn malý sedlový vikýř. Jižní průčelí má tři osy a vstupní půlkruhově zaklenutý klasicistní portál se sedátky a nikami ve špaletě, která se směrem ke dveřím zužuje a je zakončena pískovcovým hranolovým ostěním s drážkami a iónskými hlavicemi v patě půlkruhového záklenku. Vstupní dveře dvoukřídlé, dřevěné, kazetové, nad římsičkou světlík do tvaru slunce. V patře navazuje na přízemní střešní římsu balkon. Vstup na balkon novodobý, druhotný.

Jižní průčelí příčného traktu se dvěma osami obdélných čtyřtabulkových oken se stuhovými rámečky ve zvýšeném přízemí a patře. V nízkém sedle štítu po stranách dvě kruhová okna, uprostřed okno půlkruhově zaklenuté. Fasáda je členěna mírně ustupujícím arkádovým rámem. Zadní, východní průčelí přístavby v patře deset os čtyřtabulkových oken na výšku, druhé a deváté zleva slepé. V přízemí při silnici dřevěný přístavek v šíři tří os a od pátého okna symetricky osově navazující na okna v patře. Severní štítová stěna traktu čtyřosá, ve výklenku mezi Krčmou a příčným traktem novodobý přístavek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)