Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » kašna, fontána » Novoměstská kašna - Chrudim (kašna)

Novoměstská kašna - Chrudim (kašna) [42145]

Kulturní památka (KP)

Kašna s pískovcovým parapetem, sestaveným r. 1873 ze zbytku barokního, který stával od r. 1727 - 28 před hlavním kostelem. Barokní sochy I.Rohrbacha a J.P.Čechpauera, jsou dokladem vysoké umělecké kvality chrudimských umělců 1.pol. 18. stol.

Kašna je umístěna v prostoru mezi Žižkovým náměstím a Novoměstskou ulicí. Prostor je směrem k ulici otevřen, směrem do náměstí uzavřen osmibokou balustrádou s prohnutými stěnami o průměru 7m. Bazén kašny je pískovcový, obdélný se zaoblenými rohy 4 x 2,5 m, v koruně římsovitě upraven. Balustráda se sochami = osmistěnná s barokně prohýbanými stěnami členěnými vystupujícími pilastry, z nichž na sedmi jsou umístěny sochy světců a na podvalech pod sochami erby s nápisy. Balustráda má stupňovitě fazetovaný zákl. ústupek a je římsovitě zakončena. Na sloupcích ukončující oblouk zábradlí jsou umístěny vázy zdobené rostlinnými polověnci. Prostor kašny je vydlážděn obdélnými pískovcovými dlaždicemi a na sloupcích kruhovitého piedestalu jsou umístěna odpočívadla. ( popis Šulcová 1988)

SOCHY KOLEM KAŠNY ZLEVA.

1. Svatý Jan klečí na oblaku a pravicí přidržuje oválný medailon. Svatý Jan oděn v kanovnické roucho. Socha ma správné praporce. Obličej neživý vyraz, přiliš velké oči.

2. Svatý Jiří zabíjející draka. Drak leží rytířových nohou. Rek,oděný v brnění, stoupá mu na hlavu a kopím, které drží v obou rukách, jej probodává. Hlavu rekovu chrání přilba.Velmi zkreslené proporce. Nepřirozený pohyb.

3. Vousatý světec s knihou v ruce. Oblečen do dlouhého vpředu zapnutého šatu. Postava natočena. Pravicí se opírá o hůl nebo kotvu. Postava zdařilá. Na podvalu znak Kančů z Kančů,štít s křídlem a písmeny.

4. Panna Marie je drobnější postavy než ostatní sochy, což svědčí o pravdivosti soukromého zápisu pozlačovače Antonína Schütze, že socha sem byla přenesena ze štítu nad hlavním portálem kostela v listopadu 1873.V prohnutém postoji zaklíněné ruce skřížené na prsou. Hlavu s hladce sčesanými vlasy pozvedá k nebesům. Oděna v spodní roucho s přiléhavými rukávy. Svrchni tvoří kolem boků obtočený záhyb. Pod sochou rozčtvrcený a letopočet 1726. Socha je pozlacená.

5. Svatá Anna nese na levém boku Ježíška obracejícího listy v knize. SvatáAnna má hrubší obličej s propadlými stařeckými ústy. Děcko má uražené nohy .Značně poškozeno. Na podvalu znak hrabat Buttlerů s letopočtem 1725.

6. Svatý Eustach v rytířském kroji s malým okružním, pokleká před jelenem. Ruce sepjaté na pravém boku. Mladistvá tvář s římským nosem má nábožný výraz. Zdařilé sousoší, hmota bohatě a citlivě probrána. Na podvalu znak s orlicí.

7. Svatý v helmici a žíněné košili. V prohnutém postoji se sepjatýma rukama, přes tělo přehozeno poustevnické roucho, u boku růženec. Obmotán řetězy, u nohou korunka. Výrazná tvář s plnovousem. Jde patrně vítězící útočný král, jenž se pak dal na pokání. Na podvalu dva štíty, jeden s baziliškem, druhý s třemi péry Harrachovských z r.1719.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)