Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » hvězdárna, planetárium » Hvězdárna Františka Pešty - Sezimovo Ústí (hvězdárna)

Hvězdárna Františka Pešty - Sezimovo Ústí (hvězdárna) [42122]



Observatoř v Sezimově Ústí byla založena v roce 1964 panem Františkem Peštou, který byl v té době vedoucím astronomického kroužku v Sezimově Ústí. František Pešta pracoval nejprve na Podkarpatské Rusi, kde v roce 1927 založil pobočku České astronomické společnosti, a pak se v roce 1939 přestěhoval do Tábora.
Hlavní náplní hvězdárny je popularizace astronomie (přednášky, besedy, kurzy a pozorování pro veřejnost). Od roku 1982 probíhá pozorování sluneční aktivity, jehož výsledky jsou odesílány do Bruselu, do Norska a dalších astronomických institucí. Výsledky všech pozorování a jejich vyhodnocení jsou také k dispozici na webu hvězdárny.
Od roku 1999 funguje hvězdárna jako sdružení amatérských astronomů. V roce 2002 byl založena astronomický kroužek, hvězdárna byla vybavena novými přístroji a budova byla částečně rekonstruován.
Zajímavostí je studie a výstava o hromadném pádu meteoritů v roce 1753 v blízkosti obce Strkov nedaleko Sezimova Ústí.


Historie v kostce

Důležitým krokem pro vznik hvězdárny v Sezimově Ústí bylo založení astronomického kroužku v roce 1950. Členové kroužku se pravidelně scházeli v klubovní místnosti Společenského domu, ale oživení činnosti nastalo až v roce 1961, kdy se členem kroužku stal František Pešta. Uspořádal zájezd do Astronomického ústavu v Ondřejově a na Hvězdárnu Petřín, uskutečnilo se pátrání po zbytcích meteorického deště u Strkova, navázaly se kontakty s hvězdárnami v Praze, Brně, Úpici a Veselí nad Moravou.
V roce 1963 začaly první přípravné práce a zajišťování finančních prostředků na stavbu hvězdárny. Stavba, na které se především podíleli místní obyvatelé a vojáci z táborské posádky, byla zahájena v červnu 1964.  Slavnostní otevření hvězdárny bylo 6. června 1965. Jako hlavní přístroj byl zakoupen zrcadlový dalekohled Cassegrain 150/2250 od firmy Carl Zeiss.
Od zahájení provozu hvězdárny uspořádal pan Pešta stovky přednášek a besed u dalekohledu, několikrát do roka se konaly velké přednášky za účasti předních českých astronomů, např. dr.Vladimíra Gutha, dr. Jiřího Grygara, dr. Jiřího Mrázka, dr. Antonína Mrkose, Františka Kadavého, bratrů Erhartových, dr. Ladislava Křivského , Ing. Zicha aj.
V roce 1982 zahájil Zdeněk Soldát zakreslování sluneční fotosféry metodou projekce. Pro zdokonalení a získání nových poznatků se v roce 1986 Z. Soldát, V. Feik a R.Vítek zúčastnili praktika pro pozorovatele Slunce. Dalším významným datem v pozorování Slunce byl rok 1995, kdy se navázal blízký kontakt s významným pozorovatelem Slunce panem Ladislavem Schmiedem z Kunžaku, který se věnuje zakreslování sluneční fotosféry již od roku 1948. S jeho pomocí zpracovává V. Feik přehled sluneční fotosféry do tzv. synoptických mapek.
28. listopadu 1996 byla Lidová hvězdárna Sezimovo Ústí přejmenována na Hvězdárnu Františka Pešty. Toho roku bylo započato zasílání měsíčních výsledků pozorování sluneční fotosféry do centra S.I.D.C. Brusel.
V září roku 1999 bylo založeno občanské sdružení Hvězdárna Františka Pešty a byl zpracován projekt rozvoje hvězdárny na 10 let. Následující rok byly podepsány smlouvy s Městským úřadem Sezimovo Ústí a s Kovosvitem a.s. o pronájmu hvězdárny a jejího vybavení občanskému sdružení.
Po roce 2000 byla provedena částečná rekonstrukce objektu hvězdárny, bylo zajištěno nové přístrojové vybavení, zvýšena kapacita hvězdárny. Byly zhotoveny webové stránky, na které jsou postupně umisťovány výsledky pozorování, zajímavosti z akcí atd. Od roku 2000 jsou rovněž pořádány různé akce pro širokou veřejnost, pravidelná i mimořádná večerní pozorování, přednášky po školy i veřejnost, výstavy, funguje dětský astronomický kroužek.
V roce 2004 proběhla rekonstrukce klubovny, oken a rozvodu el.energie.
V roce 2008 začal astronomický kroužek fungovat pro mládež od 14 let a od téhož roku získává Hvězdárna pro svoji činnost grantové příspěvky od Jihočeského kraje.
Noví členové kroužku v následujících letech dosahují vynikajících výsledků v soutěžích po celém světě.
V roce 2014 proběhla rekonstrukce střechy a její zateplení, přístavba zádveří a bylo položeno nové připojení vody.
 

 

Současnost v kostce

Popularizace astronomie

Nejčastější formou popularizace jsou pozorování pro veřejnost, přednášky, besedy a výstavy. V objektu hvězdárny je instalována stálá výstava o hromadném pádu meteoritů u Strkova v roce 1753, ale k vidění jsou i zajímavé snímky ze zatmění Slunce.

Dětský astronomický kroužek

Dětský astronomický kroužek funguje od roku 2000 a je určen všem zájemcům o astronomii, a to od šesti let do přibližně osmnácti let. Členové kroužku jsou na konzultačních schůzkách seznamováni se základy astronomie a příbuzných oborů.

Pozorování pro veřejnost

V rámci pozorování pro veřejnost je možné za jasného počasí zhlédnout Slunce, Měsíc a právě viditelné planety sluneční soustavy, stejně jako objekty vzdáleného vesmíru (galaxie, mlhoviny, hvězdokupy, dvojhvězdy). Pro veřejné pozorování je hvězdárna otevřena i při mimořádných příležitostech, jako jsou zatmění Slunce a Měsíce, meteorické roje nebo přechody planet přes Slunce.

Odborná pozorování

Nejdůležitější odbornou činností je od roku 1982 pozorování sluneční aktivity a od roku 1999 pozorování optických jevů v atmosféře. Výsledky pozorování jsou pravidelně zveřejňovány na internetových stránkách hvězdárny a odesílány na příslušná odborná pracoviště.

Sluneční sekce České astronomické společnosti

Hvězdárna zajišťuje zpracování výsledků pozorování sluneční činnosti. Jedná se o zpracování slunečních protokolů, různých pozorovatelů sluneční fotosféry v České, Slovenské a Polské republice, které jsou nazvány Česlopol.

Ostatní činnost

Členové hvězdárny se podílejí i na dalších astronomických aktivitách:

• Astronomická olympiáda pro základní a střední školy
• EBICYKL – letní cyklistické putování astronomů
• Pobočka České astronomické společnosti České Budějovice
• Sekce pro mládež České astronomické společnosti
• Přístrojová sekce České astronomické společnosti
• Sekce pozorovatelů proměnných hvězd České astronomické společnosti
• Astronomický ústav Akademie věd ČR
• Cena České astronomické společnosti Littera Astronomica
• Zpravodaj České astronomické společnosti Kosmické rozhledy

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)