Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » koupaliště, bazén, aquapark » Koupaliště Pohoda - Sezimovo Ústí (koupaliště)

Koupaliště Pohoda - Sezimovo Ústí (koupaliště) [42121]




Podstata přírodního koupacího biotopu spočívá v biologickém způsobu udržování čisté vody, bez chemie, za působení vodních rostlin a mikroorganismů v čistících lagunách. Jde o čisté koupání bez chlóru, tedy ne v takové vodě, na jakou jsou lidé zvyklí v bazénech – mrtvé a chemicky upravované. Dobře fungující biotop není sterilní prostředí, ale obsahuje mnoho živých mikroorganismů. Velkou roli proto hraje důsledná předkoupací hygiena a celkový přístup návštěvníků. 

Z hlediska fungování biotopu je důležité jej rozdělit na 2 části – koupací a biologickou (regenerační), v níž se voda čistí.

Koupací část biotopu je nepravidelného půdorysného tvaru s rozměry přibližně 68 x 36 m. V neplavecké části proměnlivá hloubka dosahuje až 1,5 m a v plavecké 2,7 m. Koupací část tvoří uzavřený okruh vody oddělený hydroizolačními fóliemi od okolního prostředí. 

Biologická (regenerační nebo čistící) část biotopu má půdorysné rozměry přibližně 22 x 44 m a je hluboká 0,15 - 0,85 m. Nachází se v západní části areálu. Biologická část je osázena vhodnými vodními rostlinami, kořenícími v substrátech, s listy vyrůstajícími nad vodní hladinu. Rostlin bylo použito více než 2000 ks. Na působení mikroorganismů žijících na povrchu substrátů a kořenových systémů vodních rostlin je založena správná funkce čištění. Nezbytností je důsledná údržba a odsávání organických nečistot.

Koupací a biologická část jsou propojeny v cirkulačním systému. Voda z koupací části je nejprve čerpadly vedena na mechanicko-biologické filtrační jednotky, kde jsou odstraněny nerozpuštěné organické látky. Soustavou filtrů voda protéká do biologické části a následně je ústí zpět do koupací části.

Voda v koupacím biotopu, stejně jako v přírodních systémech, zůstává. V průběhu užívání se v letních měsících podle potřeby doplňuje pouze odpařená voda, k čemuž slouží podzemní voda z vrtané studny. Množství odpařené vody může v nejteplejších dnech dosáhnout 12 m3/den. V budovách zázemí, na WC a ke sprchám je používána voda z vodovodního řadu.

K celkovému vypuštění biotopu dochází dle potřeby, obvykle v cyklu 3-8 let za účelem vyčištění plavecké části bazénu, kontroly hydroizolací, rozvodů a dělících stěn. Po vyčištění a kontrole je nádrž opět napuštěna tak, aby mezisezónní období bylo plně využito pro opětovnou biologickou stabilizaci přírodní nádrže.

koupací část

  • vodní plocha 1 515 m2
  • objem 2 730 m3
  • hloubka plavecké části (max.) 2,7 m
  • neplavecké části (max.) 1,5 m
  • brouzdaliště (max.) 0,4 m       

biologická část

  • vodní plocha 858 m2
  • objem 430 m3
  • hloubka 0,15 – 0,85 m

celková vodní plocha 2 373 m2

  • (koupací a biologická část)

celkový objem vody 3 160 m3

  • (koupací a biologická část)




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)