Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička sv. Jana Nepomuckého - Lčovice (kaplička)

Kaplička sv. Jana Nepomuckého - Lčovice (kaplička) [42083]

Kulturní památka (KP)

Kaple se nachází poblíž vchodu na zámek ve Lčovicích. Jedná se o kapličku s interiérem otevřeným do všech čtyřech stran. Stěny jsou na nárožích zdobené pilastry. Kaple doplňuje přilehlý areál zámku. Uvnitř je dochovaná socha sv. Jana Nepomuckého.

Písemné doklady o vzniku kaple nenalezeny. Podle pověsti byla kaple postavena jako dík za záchranu při velké povodni, která "nanesla na toto místo tolik písku, že stačil na postavení patra zámku". Zděná stavba postavená na čtvercovém půdorysu. Hranolová hmota kaple stojí na vyšším mírně rozšířeném hladce omítaném soklu, ukončeném oblounovou římsou. Stěny soklu člení mělké obdélné vpadliny. Stěny kaple zachovávají shodné členění. Střed stěny tvoří v celé výšce mělká obdélná vpadlina, otevřená valeně ukončeným oknem, uzavřeným dřevěným mřížovým rámem. Nároží zdobí ploché pilastry ukončené římsovou hlavicí, ukončenou pod vrcholem středové vpadliny. Stěny ukončuje vysoká stupňovitá podstřešní římsa. Kapli kryje velmi nízká prejzová jehlancová střecha, z vrcholu roste plochý kamenný kříž.

Výtvarně velmi působivá barokní lidová stavba s bohatým členěním stěn vpadlinami a pilastry, zakončené profilovanou římsou. Interiér původně zdobený nástropní malbou. Dochovaná pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého. Důležitá vazba na přilehlý areál zámku. Kaple plní důležitou urbanistickou funkci jak pro uvedený zámecký areál tak pro celý intravilán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)