Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » drobná památka » Sokl - Boreč (drobná památka)

Sokl - Boreč (drobná památka) [42034]

Kulturní památka (KP)

Kamenný sokl z roku 1741 stojí na dvoustupňovém podstavci. Jeho boky zdobí voluta, na přední straně je reliéfní alianční erb. Na soklu je nový jednoduchý kovový kříž.

Památka se skládá ze tří částí – dřevěného kříže, pískovcového soklu a kamenného schodiště. Kříž je jednoduchý, hladký, nezdobený, latinského typu. Bíle natřen. Sokl se skládá ze tří částí – hlavice, dříku a patky. Hlavici soklu tvoří nepůvodní betonová, jednou odstupňovaná deska. Dřík soklu má na čelní stěně rizalit a v něm zahloubené obdélné zrcadlo s dovnitř zaobleným rohy, v němž je umístěn alianční znak a datace. Alianční znak je tvořen dvěma štíty. Pravý štít je renesančního typu, v poli zobrazena kopec-hora. Přilba korunovaná, s orlími rozevřenými křídly, mezi nimiž umístěna šiška. Přikryvadla značně stylizovaná, rostlinný dekor. Levý štít typu francouzského klasicistního s rovnými hranami. Štít půlený. V levém poli pes, v pravém vlk (dle literatury, viz rešerše), obě zvířata stojí na zadních nohách, čely k sobě. Přilba korunovaná masivní korunou. Přikryvadla stylizovaná. Na pravém a levém boku je dřík zdoben volutovými křídly. Patka zdobena ustupující profilovanou římsou. Zadní stěna soklu je ponechána hladká. Schodiště ke kříži je tvořeno dvěma stupni.

Kříž v uspokojivém stavu (funkční nátěr). Památka značně ohrožena rozpadem fundamentu. Betonová hlavice v pořádku, dřík výrazné trhliny, puchýřkovatost, lasy, vznik krust na čelní stěně dříku, uvolňují se a původní modulace se tím poškozuje. Kámen v havarijním stavu. Patka poškozena krustami. Celá památka poškozena mechanicky. Schodiště se rozpadá, sesouvá se ze svahu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)