Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lažany (obec) [4198]



   Obec Lažany se nachází na státní silnici 1/43 – E 461 ve vzdálenosti 15 km od satutárního města Brna směrem na sever v uzavřeném údolí, kterým protéká potok Lažánka, který rozděloval obec mezi dvě vrchnosti a to mezi maltézské rytíře - statek Hrušky u Brna a vrchnost černohorskou. V katastru Lažan o rozloze 259 ha se nachází významný zdroj kvalitní pitné vody. V obci žije 366 obyvatel.
   Lažany jsou známé již od 13. století, protože leží na staré historické Královské cestě Vídeň - Brno - Praha. Ve středověku, právě z důvodu vodního zdroje, zde vznikl hrazený dvorec s hostincem, kde se formani občerstvili a přepřahali koně na další cestu. Kolem tohoto dvorce se postupně rozrůstala vesnice a bylo nutno rozšiřovat a zúrodňovat zemědělskou půdu vymítáním lesů (LAZOVAT), proto název Lažany.
   Obec měla po celá staletí zemědělský ráz, což byl hlavní zdroj obživy místního obyvatelstva. Dnes z důvodu velmi snadné dostupnosti průmyslových měst, hlavně Moravské metropole Brna, pracují lidé ze zdejší obce převážně v průmyslu, řada dalších obyvatel provozuje drobné živnosti přímo v obci.
   Obec Lažany žije bohatým sportovním a společenským životem. Ze sportovišť obec vlastní: travnaté fotbalové hřiště s kabinami a saunou, víceúčelové hřiště pro volejbal, nohejbal, házenou, košíkovou, dále antukový kurt pro tenis, hřiště na plážový volejbal, koupaliště, hokejové kluziště s mantinely a umělým osvětlením.
   Obec vlastní také kulturní dům, ve kterém se konají plesy, taneční zábavy a jiné společenské akce, ale hlavně velmi úspěšné ochotnické divadlo "Vosmikráska", které je známé po širokém okolí i mimo hranice kraje. Z dalších společenských akcí jsou Lažany známé lažanskými krojovanými hody na návsi u nové kaple sv. Jana Nepomuckého, Lažanskou fošnou na koupališti, Lažanskými vánocemi v kulturním domě, Lažanským dětským dnem konaném na hřišti TJ Sokol. V obci funguje také TJ Sokol fotbalový oddíl, včetně ženského družstva, který v roce 2005 slavil 50.výročí založení, dále svaz dobrovolných hasičů, který reprezentuje obec na hasičských soutěžích a je výrazně zapojen do společenského života obce. Ke společenskému životu určitě také patří restaurace, pohostinství, vinárna a bar s provozem NON-STOP. Okolí Lažan je zalesněné, takže k vycházkám do krásné přírody včetně houbaření, turistiky, cykloturistiky a běžkaření je mnoho příležitostí. Z Lažan je Moravský Kras vzdálen cca 15 minut autem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lažany (obec) Blansko
obec, osada Lažany (obec) Liberec
obec, osada Lažany (obec) Strakonice
obec, osada Dolní Lažany (obec) Třebíč
obec, osada Lažany (osada) Chomutov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)