Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost č.p.10 - Radošovice (zajímavost)

Venkovská usedlost č.p.10 - Radošovice (zajímavost) [41979]

Kulturní památka (KP)

Na severní straně návsi se nachází usedlost čp. 10 s obytnými a hospodářskými budovami datovaná do první poloviny 19. století. Dům má dochovaný trojúhelný štít, špýchar volutový křídlový štít s lizénami.

Venkovská usedlost se nachází ve středu obce na návsi a tvoří významnou část severní strany návsi spolu se sousední památkově chráněnou usedlostí čp. 9. Do přilehlé návsi je orientováno dvouštítové průčelí usedlosti. Usedlost je tvořena na západní straně obytným stavením s navazujícími stájemi a kolnou. Východní strana je tvořena špýcharem a navazujícími chlévy. Na východní straně dvora, v jeho zadní části, se nacházejí drobné hospodářské objekty, které nejsou předmětem památkové ochrany. Mezi štítem obytného stavení a štítem špýcharu je situována brána, která tvoří hranici na jihu. Na severní straně bývala stodola, která byla zbourána. Dělící a ohraničující ploty z pletiva nejsou památkově chráněny.

Usedlost je v dobrém stavebně-technickém stavu, bez výraznějších statických poruch. Počátkem 21. století byla opravena fasáda obytného stavení, špýcharu a brány, byly vyměněny okna v obytném stavení a ve stáji, byla přeložena střecha obytného stavení a stájí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)