Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » most, akvadukt, viadukt » Silniční most - Tažovice (zajímavost)

Silniční most - Tažovice (zajímavost) [41920]

Kulturní památka (KP)

Most je na staré cestě pod zámkem poblíže silnice na Volenice a přemosťuje Novosedelský potok. Po odklonu silniční dopravy dnes slouží pouze pro pěší. Je konstruován jako kolmý, z hrubě omítnutého zdiva z lomového kamene, o dvou mostních otvorech, bez křídel, s parapetními zídkami. Na straně po proudu je na zhlaví vyzděna obdélná výklenková kaplička, prolomená segmentovou nikou, uzavřená okénkem. Na návodní straně je osazen žulový podstavec se sochou sv. Jana Nepomuckého. Socha z roku 1771 je starší než most a byla na něj druhotně osazena.

Kamenný dvouobloukový most s parapetními zídkami byl postaven na počátku 19. st., roku 1815. Na mostě se nachází výklenková kaple z 19. st. a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1771, která zde byla umístěna druhotně. Most přemosťuje Novosedelský potok.

Most je příkladem řemeslné zručnosti a estetického cítění našich předků a svou hmotou, provedením a materiálem citlivě zapadá do svého prostředí a je součástí naší kulturní krajiny. Most v dobrém technickém stavu, vyžaduje pravidelnou údržbu a opravy. Oproti dřívější době, kdy zajišťoval přechod přes vodoteč dopravě, slouží nyní po odklonění komunikace jen pro pěší.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)