Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost č.p.18 - Pracejovice (usedlost)

Venkovská usedlost č.p.18 - Pracejovice (usedlost) [41884]

Kulturní památka (KP)

Na západní straně návsi se nachází dům čp. 18 z roku 1863 s křídlovým štítem a s motivem božího oka ve vrcholu. Na dům navazuje klenutá brána. Cenné interiéry včetně dispozice a konstrukcí - klenby, trámové stropy a krovy.

Zajímavá dobře udržovaná zemědělská usedlost si zachovala původní autentický výraz, výrazné dispoziční změny byly provedeny v obou objektech chlévů a kolně. Úpravy v obytném stavení jsou minimální, ve stodole žádné. Obytné a hospodářské stavení a stodola jsou postaveny do tvaru L, naproti je ustoupené hospodářské stavení chlévů a kolny. Usedlost pochází údajně z r.1863. Je příkladem dochované zděné lidové architektury z 2.pol. 19.stol. na Katovicku. Stavba je dílem neznámého zednického mistra, příp.jeho spolupracovníků.

Makarov leží na pomyslném rozmezí dvou významných regionů jihočeské zděné lidové architektury - Pootaví (Prácheňska) a Podšumaví (Volyňska). Venkovská usedlost čp.18 s vykrajovaným křídlovým štítem a vstupní zaklenutou bránou se nachází jižně od Katovic v centru obce Makarov na západní části návsi, která leží mimo lokální tranzitní komunikaci. Jednoštítová zděná zemědělská usedlost postavená do svahu má uzavřený půdorys s pravostranným obytným stavením s navazujícím hospodářským traktem a kolmo napojenou stodolou. Nepříliš pravidelný obdélný dvůr je vymezen obytným stavením, chlévy, stodolou, kolnou, vstupní bránou, krátkou ohradní zdí s lochem, budovou sousední usedlosti čp.17 a plaňkovým plotem,


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)