Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » hrad, zámek, tvrz » Tvrziště Na valech - Klučov (zajímavost)

Tvrziště Na valech - Klučov (zajímavost) [41827]

Kulturní památka (KP)

Dobře dochované terénní pozůstatky středověkého sídla venkovské drobné šlechty z 13.–15. století. V areálu zemědělského dvora je mimořádně dobře dochované tvrziště typu motte. Takto se označuje opevněné sídlo, které bylo vystavěno v rovině na uměle vytvořeném nebo speciálně upraveném návrší obkroužen pak zavřeným příkopem.V případě Klučova jde o oválný pahorek značných rozměrů. 

Kdy byla přesně vybudována klučovská tvrz není jisté, ale již v roce 1250 je jmenován zeman Oldřich z Klučova. V roce 1421 se v Klučově bojovalo, neboť klučovský pán Vilém Kamýcký ze Lstiboře náležel k příznivcům krále Zikmunda, a proto byla jeho tvrz obležena a dobyta pražskými husity. Vilém Kamýcký ze Lstiboře uzavřel ovšem s husity příměří a panství si ponechal.

V roce 150 tvrz prodal jeho potomek Jan ze Lstiboře zboží i s tvrzí Michalu Slavatovi z Chlumu a Košumberka. Od počátku 20.let 17.století již tvrz nebyla udržována. V roce 1661 ji svědek popisuje jako zpustlý ojekt se střechou na spadnutí a pouze jednou obyvatelnou světnicí. Bahnitý příkop již zarůstal rákosem a byl překonáván po zdvihacím mostě.Od počátku 17.století již tvrz nebyla udržována a postupně zpustla. Dnes je jádro tvrziště zarostlé velmi hustým křovím a ve vodním příkopu roste rákos.

Tvziště bylo archeologicky prozkoumáno v letech 1955 a 1957. Oválné tvrziště mělo rozměry 58 a 32 metrů. Vodní příkop byl široký 6 až 22 metrů. Dnes je trziště ploché, bez zbytků zdiva


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)