Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost čp.39 - Soběraz (usedlost)

Venkovská usedlost čp.39 - Soběraz (usedlost) [41811]

Kulturní památka (KP)

Drobný objekt lidové architektury, chalupa chudšího obyvatele, vystavěná poč. 19. století. Menší roubený dům je dokladem vývoje lidové architektury v daném regionu..

Objekt čp. 39 se nachází v severní části obce po pravé straně komunikace směrem na Radim, na terénní vlně za kapličkou. Menší roubený přízemní venkovský dům, podélného půdorysu, neomítaný, štítovým průčelím orientovaný k jihovýchodní straně, s trojdílným rozvinutým uspořádáním komorového typu.

Dřevěné stěny na kamenné podezdívce z hraněných kmenů v nárožích sroubených na rybinu, štít trojúhelníkový prkenný s pozůstatkem bohatě skládané lomenice. Lomenice tříetážová, spodní část dělená na čtyři pole, vnější pole mají prkna skládaná kolmo k rovině střechy, vnitřní šikmo ke střední rovině štítu, prostření část dělená na tři pole, vnější s prkny skládanými kolmo k rovině střechy, vnitřní se svisle kladenými prkny a dvěma obdélnými otvory, vrchní část štítu dělená na dvě pole opět se skládanými prkny kolmo k rovině střechy.

Současný štít novodobý, zachovává pouze stejnou skladbu prken lomenice, neobnoveno svislé dělení štítu a krytí spár dřevenými lištami. Zápraží dlážděné z opracovaných pískovcových kvádrů je kryto přesahem střechy, v závěru zápraží začleněno do zadní části domu. Dům s trojdílnou dispozicí, ve středním traktu domu síň, po levé straně hlavní obytná místnost - světnice osvětlená dvěma páry šestitabulkových dvojdílných oken v jednoduchých dřevěných šambránách zelené barvy (dvě do dvora, dvě ve štítovém průčelí), po pravé straně síňě prostory bývalých komor. Střecha domu sedlová s novou lepenkovou krytinou a oplechováním. V minulosti byla chalupa kryta doškovou krytinou a vrchol štítu seřezávala valbička.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)