Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost čp.35 - Soběraz (usedlost)

Venkovská usedlost čp.35 - Soběraz (usedlost) [41810]

Kulturní památka (KP)

Roubený venkovský dům s bohatě skládanou čtyřetážovou lomenicí z roku 1780 je výbornou ukázkou tehdejšího řezbářského umění a lidové architektury vůbec.

Objekt venkovského domu čp. 35 se nachází v západní části obce Soběraz. Roubený přízemní dům podélného půdorysu, neomítaný, štítovým průčelím orientovaný k jižní straně, s trojdílným rozvinutým uspořádáním komorového typu s kolmo ve štítové rovině připojeným menším přízemním křídlem z východní strany, krytým sedlovou střechou. Dřevěné stěny z hraněných kmenů na kamenné podezdívce, okna dvoukřídlá v jednoduchých dřevěných zárubních s podokenními římskami, zápraží z velkých opracovaných pískovcových kamenů kryto přesahem střechy.

Ve středním traktu domu síň, po její pravé straně hlavní obytná místnost (světnice), po pravé prostory bývalých komor. Střecha domu sedlová s nakokoso kladenými azbestocementovými šablonami (eternit), v prostoru krovu zřízena půdní vestavba osvětlená nevhodně zvolenými a umístěnými trojúhelníkovými střešními vikýři s dvojicí oken a sedlovou stříškou.

Štít s bohatě skládanou a v nedávné době rekonstruovanou čtyřetážovou lomenicí datovanou do roku 1780. První tři poschodí lomenice jsou svisle dělena na čtyři pole, v prvních dvou poschodích mají vnější pole prkna skládaná rovnoběžně s rovinou střešní plochy, vnitřní kolmo k rovině střešní plochy, ve třetím poschodí je tomu naopak, čtvrté poschodí se svisle kladenými prkny, ve druhém a třetím poschodí lomenice ve vnitřních polích vždy dvojice malých okének (ve druhém poschodí obdélných, ve třetím poschodí kulatých).

Objekt je průběžně udržován a přizpůsobován k rekreačnímu bydlení. Sřecha narušena vestavbou nevhodně zvolených a umístěných střešních vikýřů. V nedávné době byla zdařile zrekonstruována bohatě skládaná čtyřetážová lomenice datovaná do roku 1780.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)