Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Tachov » hrad, zámek, tvrz » Zámek Kopec - Prostiboř (zřícenina)

Zámek Kopec - Prostiboř (zřícenina) [41708]

Kulturní památka (KP)

Zřícenina patrového zámku, který byl v 18. století postaven přestavbou z hrádku Habarta ze Svržna a Tasnovic z konce 13. století. Od r. 1372 ve vlatnictví kladrubských, ti jej využívali jako úkrytu pro své poklady a i jako

Významný příklad menšího šlechtického sídla, s patrným vývojem od gotického hradu k pohodlnému zámku. Objekt obsahuje konstrukce a prvky slohových období od gotiky po klasicismus, některé mimořádně cenné. Určující jsou především gotická a barokní fáze.

Půvdní gotický hrad ze 2. pol.13. stol., přestavěn v 1. pol. 14. stol., renesanční úpravy v 1. pol.16. stol. (malby z l. 1513-1537), barokní přestavba na zámek včetně stavby mostu v 18. stol., klasicistní úpravy na přelomu 18. a 19. stol., v r. 1799 snesena válcová věž. Kašna barokní. Od poč. 21. stol. postupná záchranná rekonstrukce pozvolna zanikajícího objektu.

Bývalý prostibořský hrad, přeměněný na zámek je situován asi 1 km severovýchodně od Prostiboře na nevysoké strmé ostrožně nad potokem Úhlavkou. Jižní rozložitou část ostrožny vyplňovalo původně předhradí, později zde zaujaly místo hospodářské budovy zámku. Jádro bývalého hradu se rozkládá na severní strmé části ostrohu a od prostoru bývalého předhradí je odděluje hluboký téměř 20 m široký příkop, vytesaný do skály. Příkop přetíná kamenný most o třech obloucích. Před mostem stávaly sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Petra, před mostem vpravo je situována kamenná kašna. Zámek obklopovala parkově upravená zahrada.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)