Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Pardubice » historická budova » Radnice - Lázně Bohdaneč (historická budova)

Radnice - Lázně Bohdaneč (historická budova) [41695]



Budova radnice vznikla v roce 1530 přestavbou tří domů na náměstí. Renesanční podobu získala dostavěním podloubí a věžičky se zvonkem. Po roce 1772 byla renesanční podoba potlačena barokními prvky, přibyl jeden oblouk podloubí a průčelí zakončené atikou. U sloupů podloubí byly kdysi umístěny nástroje pro mučení - trdlice, kláda a pranýř. Na radničním dvoře stávalo vězení nazývané šupna. Od dob Josefa II. je po levé straně při vstupu do radnice zapuštěn vídeňský loket, který měl kupujícím na trhu zajistit správnou míru. V sále prvního patra se soustřeďoval společenský život městečka, bylo tu divadelní jeviště, pořádaly se tu taneční zábavy. K zásadní rekonstrukci došlo v letech 1969 až 1973, bohdanečská radnice tak měla na několik desetiletí měděnou (zelenou) střechu. 
Ke vzhledu z počátku 20. století se vrátila až v roce 2013, kdy byla položena střecha z červených pálených tašek, v roce 2014 dostala budova novou fasádu. Zrekonstruovaná radniční restaurace se otevřela s letní sezónou 2016. V Bohdanči tak vzniklo důstojné prostředí pro pořádání svateb či rodinných oslav, nebo pro posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. V témže roce došlo k obnově předsálí v prvním patře. Foyer bylo vybaveno novým osvětlením, tepelnými tělesy, nábytkem a velkým zrcadlem pro svatebčany. Své místo v něm našly i vyšívané symboly města, historický znak a nová městská vlajka, jež byla v témže roce městu udělena. 
1. 12. 2016 byla
 v prvním patře pro veřejnost otevřena historická expozice. Ve 4 stolových vitrínách mohou návštěvníci vidět exponáty z Východečeského muzea v Pardubicích a Státního okresního archivu Pardubice, které byly nalezeny během rekonstrukce radniční restaurace, nebo jsou s Bohdančem nějak spojeny. Výstavu doplňují grafické panely s významnými momenty dějin města, jejichž autorem je grafik David Škodný.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)