Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » rezervace, přír.zajímavost » Leopoldovy Hamry - Kraslice (Přírodní park)

Leopoldovy Hamry - Kraslice (Přírodní park) [41667]



Přírodní park Leopoldovy Hamry je chráněné území – přírodní park v Karlovarském kraji v okrese Cheb a okrese Sokolov v západní části Krušných hor při státní hranici s Německem se středem mezi Luby a Kraslicemi. Nejvyšší nadmořskou výškou v parku je vrchol Počáteckého vrchu (819 m). Nachází se přibližně 500 m od českoněmecké státní hranice. Od státní hranice se území sklání k jihu a jihovýchodu. Geomorfologicky leží park v Jindřichovické vrchovině. Na severozápadě v okrese Cheb má park krátkou hranici s přírodním parkem Kamenné vrchy.

Přírodní park Leopoldovy Hamry byl vyhlášen v roce 1986 Okresním úřadem v Sokolově jako oblast klidu, v roce 1995 došlo vyhlášením Okresního úřadu v Chebu k přejmenování oblasti klidu na přírodní park.

Podloží v sokolovské části parku tvoří krystalinikum Krušných hor, jižní chebská část parku je vyplněna terciérními sedimenty Chebské pánve. Krystalinikum je zde zastoupeno především fylity a fylitickými kvarcity. Výrazný geomorfologický skalní výchoz drobového kvarcitu je chráněn na Vysokém kameni. Kontakt krystalinika a terciéru je tektonický a neklidný, s hypocentrem pod Novým kostelem na jihozápadním okraji parku. Vyskytují se zde nejsilnější zemětřesné roje v České republice s magnitudem až 4,5 stupně Richterovy stupnice.

Monitorování seismicity ukázalo, že hloubka hypocenter zemětřesení se pohybuje v rozsahu 4 až 30 km, zpravidla však nepřesahuje 10 km. Nelze vyloučit, že při příštím zemětřesném roji nemůže dojít k „probuzení“ v jiné části západočeského regionu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)