Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » socha, sousoší » Socha sv.Jana Nepomuckého - Železnice (socha)

Socha sv.Jana Nepomuckého - Železnice (socha) [41615]

Kulturní památka (KP)

Hodnotná barokní sochařská práce z r. 1717 vytvořená v okruhu M. B. Brauna.

Ve volné krajině na upravené části farské zahrady, kolem sochy nízká kamenná podezdívka zarovnávající terén, vpředu kovový plůtek. Materiál pískovec (poškozeno povětrnostními vlivy), barva kamene - přírodní písková barva. Členěný rovnostranný trojúhelník (o straně 1 m) s pravoúhlými výběhy v rozích. Základem sochy dva kamenné schody čtvercového půdorysu (1,8 m), třetí stupeň řešen v půdorysu shodě s podstavcem. Vpředu na kamenném stupni nízký kovový plůtek s vegetabilními motivy.

Na nízký tříboký sokl, v horní části profilovaný, dosedá bohatě členěný podstavec se třemi mohutnými, plasticky zdobenými volutovými křídly, uprostřed přerušenými drobnými římsami a ústícími pod hlavní římsou. Římsa podstavce se nad volnými stěnami vzdouvá do oblouků, pod nimiž jsou umístěny tři kartuše s nápisy v ornamentálních rámcích: MARIA v kartuši z volut dole spojených květem a s vybíhajícím oboustranným festonem, WACLA / W ve volutové kartuši, dole vybíhají festony, IEZUS v kartuši z ovoce a květů, okřídlenou hlavičku andílka nahoře a volutou s vybíhajícími festony dole. Pod kartušemi vyplňují stěny podstavce tři reliéfy svatých stojících na květinových balkóncích mezi spodními volutami křídel:

P. Maria - Immaculata: s dlouhými vlasy, v rozevlátém šatě, stojí na zeměkouli natočená vlevo, sepjaté ruce před obličejem, šest hvězdiček svatozáře vytesáno do kamene.

Sv. Václav: stojící postava s dlouhými vlasy v suknici a plášti, v pravé ruce drží korouhev a levou se opírá o štít s orlicí, na prsou kříž, koruna se svatozáří hrubě kanelovanou do kamene.

Ježíš: prostovlasý v bohatě řaseném šatě, pravou nohu pokrčenu na okřídlené hlavičce andílka, v levé ruce váhy, pravá položena na prsou, svatozář žlábkována v kameni. Po pravici dole postava andílka držící podstavec se svící. Nad vrcholy římsy podstavce sedí na volutách tři sochy okřídlených andílků držících po řadě monstranci, klíč, dva klíče. Mezi nimi vybíhá podstavec sochy světce, konkávně vybraným opatřený festony a ukončený profilovanou římsou.

J. Nepomucký oděn v bohatě řaseném ornátu, pokrčenou levou nohu, drží při levém rameni kříž s korpusem Krista, v pravé ruce ratolest. Hlavu v biretu s křížkem sklání ke kříži. (Kovová svatozář s pěti hvězdami je silně zkorodována).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)