Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » přehrada, rybník, jezero » Rybník Dolejší - Tchořovice (rybník)

Rybník Dolejší - Tchořovice (rybník) [41575]



Obcí Tchořovice protéká Smolivecký potok, na kterém byly vystavěny roku 1544 dva rybníky – Hořejší a Dolejší. Rybník Dolejší má rozlohu 30 ha a je z velké části obrostlý stromy. V jižní části rybníka je od 1.12.1985 zřízeno ochranné pásmo /přírodní rezervace /č.965. Od 16. srpna 2011 došlo ke zvětšení rozlohy území ze 6,2064 ha na současných 6,49 ha. Ochranné pásmo má celkem 2,59 ha. V roce 2004 bylo území zařazeno mezi evropsky významné lokality.

Na břehu Dolejšího rybníka je velmi zachovalá rašelino-slatinná vegetace. Rostou zde ohrožené a chráněné druhy: ostřice bažinná (Carex limosa), ostřice přioblá (Carex diandra), pryskyřník veliký (Ranunculus lingua), ostřice plstnatoplodá (Carex lasiocarpa), vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata), zábělník bahenní (Comarum palustre) či rozpuk jízlivý (Cicuta virosa). Kolem přírodní rezervace vede silnice I/20.

Na východní hrázi Dolejšího rybníka, stojí na samotě Podtchořovický mlýn, který je bez funkčního vodního motoru. Mlýn je postaven na Smoliveckém potoce /řece Lomnici.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)