Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » lyžařský vlek, snowpark » Lyžařský areál Janovičky u Broumova (ski areál)

Lyžařský areál Janovičky u Broumova (ski areál) [41530]




Lyžařský klub Broumov je občanské sdružení, působící v Broumově od roku 2004 a zároveň je pokračovatelem lyžařského oddílu TJ Slovan Broumov, založeného v 60tých letech 20. století. Klub za své priority považuje především práci s mládeží. Ruku v ruce s tím jde i provozování a soustavná modernizace lyžařského areálu na Janovičkách. Po generační obměně má klub aktivní přípravku, která čítá zhruba 25 dětí ve věku 5-8 let. Tréninky probíhají celoročně s výjimkou letních prázdnin. Na podzim a na jaře v tělocvičně nebo venku – tyto tréninky jsou zaměřené všestranně, a to zejména na rozvoj obratnosti, fyzické kondice a sportovních dovedností, jakými jsou např. gymnastika, atletika. Tréninky jsou rovněž vedené směrem ke zdokonalení techniky jízdy na kole a kolečkových bruslích, popř. jsou obohacovány o lezení na horolezecké stěně nebo jízdu na raftech a kánoích. Tzv. “suchá“ tréninková sezóna zahajuje vždy o prvním víkendu v září 3denním soustředěním v Táboře Janovičky.

V zimě, pokud sněhové podmínky přejí, trénujeme 3-4 krát týdně na Janovičkách, popř. v Teplicích nad Metují. Náplň tréninků na sněhu tvoří nácvik správné techniky sjíždění a zároveň osvojování si jízdy v tyčích, aby se děti mohly účastnit závodů. V letošním roce děti závodily v Teplicích nad Metují a na Janovičkách a troufáme si říci, že mohou konkurovat dětem z ostatních lyžařských klubů. V příští sezóně bychom pro ně rádi uspořádali vícedenní zimní soustředění.

Trenérskou činností se v současnosti zabývají pouze tři kvalifikovaní trenéři, proto jsme museli omezit přijímání nových členů. Pokud by se pomocí tohoto článku podařilo najít někoho, kdo by se k trenérům přidal, budeme velice rádi.

Podíváme-li se na rozvoj areálu v posledních 6 letech, není možno přehlédnout výsadbu stromů mezi oběma vleky a vykácení stromů na tzv. „Malém bubnu“. Očím návštěvníků zůstává skryta modernizace elektroinstalace a bezpečnostní opatření na vleku TLV dle předpisů EU, významnou pomocí zde byl příspěvek z programu Leader ČR, poskytnutý MAS Broumovsko+. Byla zakoupena starší, nicméně modernější rolba, aby terén sjezdových tratí vyhovoval novým trendům nejen ve sjezdovém lyžování, ale i ve snowboardingu.

Také v roce 2010 jsme modernizovali, důkazem budiž instalace osvětlení na tzv. „Malém bubnu“, čímž jsme zájemcům o toto zimní sportovní vyžití nabídli pestřejší výběr tratí při večerním lyžování. Formou modernizace bylo jistě i zhotovení a instalace snowboardových překážek v tzv. „Údolíčku“ a „Malém bubnu“, kde jsme mysleli na větší atraktivitu areálu pro děti a mládež. Obě tyto investice podpořil finančními dary Královehradecký kraj, který nám přispěl částkou 75.000,- Kč. Hlavní zásluhu na získání těchto darů má broumovský krajský zastupitel       za KDU-ČSL  MUDr. Jiří Veselý, kterému tímto děkujeme. Je pro nás potěšující a také zavazující,  že náš malý areál má podporu na úrovni kraje.

Pochopitelně jsou zde i některé problémy, se kterými se musíme potýkat, počínaje nedostatečnou parkovací plochou, konče opuštěnými penziony, které snižují návštěvnost. Na druhou stranu jsme ovšem rádi, že postupně můžeme zlepšovat naši nabídku, že jsme si nejen udrželi stálé návštěvníky, ale získali i nové z Broumova, jeho okolí a druhé strany hranice, z Polska. Cestu k nám,‘na kopec‘, nacházejí nejen rodiny s dětmi, pro které jsou u nás ideální terénní podmínky, ale Janovičky jsou i místem pravidelně konaných školních lyžařských výcviků regionálních škol. K tomu všemu jistě přispěla celkově dobrá zimní dostupnost nebo fungující autobusová linka P-Transportu, jakož i pravidelné informování v městském rozhlasu o provozu vleků.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří nás podporují – městu Broumov, obci Heřmánkovice a některým místním firmám, jejichž jména propagujeme na jízdenkách. Chcete-li se o nás dovědět více, nebo máte-li jakékoli náměty na zlepšení, můžete nás kontaktovat například přes naše internetové stránky, kde také najdete kontakty na některé členy LK.

Výbor LK Broumov


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)