Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hrad, zámek, tvrz » Starý zámek - Lnáře (zámek)

Starý zámek - Lnáře (zámek) [41519]

Kulturní památka (KP)

K roku 1313 je zmiňován nejstarší známý držitel rytířského statku Oldřich ze Lnář., člen družiny krále Jana Lucemburského. Rodového statku se po smrti Viléma, pravděpodobně posledního mužského člena rodu, ujímá rod Zmrzlíků ze Svojšína. Petr II., zmiňovaný v písemných pramenech v roce 1441 jako majitel Lnář, umírá v roce 1456. Držitelem Lnář se stal Václav II. Zmrzlík. V roce 1465 je poprvé v pramenech zmíněna „tvrz nad rybníkem a mlýnem“.V roce 1542 nechává majitel zapsat do nových desk zemských také tvrz a dvůr ve Lnářích.

V roce 1574 zastavuje nový majitel Zdeněk ze Šternberka zadlužené panství Václavovi z Donína, manželu dcery Václava III. Zmrzlíka. Do roku 1597 nový majitel Volf Novohradský z Kolovrat tvrz přestavěl; dataci renesanční přestavby určuje letopočet pod dvojicí erbů nad portálem. V letech 1618 – 1620, v době stavovského povstání, byly objekty zpustošeny.

V roce 1659 získává koupí lnářské panství prezident Komory Českého království Aleš Ferdinand Vratislav z Mitrovic; v druhé polovině 60. let 17. století buduje v sousedství starého zámku objekt nové zámecké budovy.

Objekt starého zámku představuje z hlediska urbanistického výraznou hodnotu, která překračuje regionální úroveň. Na mimořádné působivosti se podílí bezprostřední vztah s objektem nového zámku, který se manifestuje konfrontací hmot, s jejich působivou gradací nejenom v horizontální úrovni, ale i ve vertikálním stupňování, směřujícímu k podtržení dominantní postavení nového zámku. Památkově hodnotné jsou kromě naznačených urbanistických souvislostí i architektonické konstrukce složitého stavebního organismu, který narůstal a proměňoval svou podobu v průběhu dlouhého časového období (např. zaklenuté suterénní prostory, zaklenuté prostory přízemí, vertikální konstrukce pocházející z nejstarších fází existence objektu ad.). Ze současného "památkářského pohledu" lze litovat charakteru obnovy objektu z konce minulého století, při kterém došlo, zdá se zbytečně, ke ztrátě řady památkových hodnot, mimo jiné bezprostředně působící hodnoty stáří.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)