Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel svatého Bartoloměje - Kocelovice (kostel)

Kostel svatého Bartoloměje - Kocelovice (kostel) [41510]

Kulturní památka (KP)

Kocelovický kostel představuje zajímavou ukázku venkovské církevní architektury ze sklonku rané gotiky se zachovanými zbytky opevnění v mohutné hřbitovní zdi. Obecně se vznik kostela klade na přelom 13. a 14. století. 

Kostel sv. Bartoloměje s dřevěnou zvonicí je architektonicky zajímavou stavbu, v jádru gotickou, z přelomu 13. a 14. století, s cennými interiéry, s dochovanými historickými konstrukcemi a hodnotnými architektonickými detaily a stavebními prvky. Spolu s křížovou klenbou na klínových žebrech vybíhajících z půlválcových přípor v presbytáři je nejvýraznějším gotickým prvkem hrotitý jižní portál se zkoseným vyžlabeným ostěním a původními, ovšem nově natřenými dveřmi se zachovaným kováním v podvěží, ve vstupní předsíni. Kostel je architektonicky doplněn o cennou dřevěnou zvonici na zděné podezdívce z druhé poloviny 18. století.

Kostel je v dobrém stavebně-technickém stavu. Kompletní rekonstrukce kostela proběhla v letech 1989–1991 péčí a finančním přispěním administrátora farnosti P. Jiřího Mráze, děkana v Bělčicích a zejména kocelovického rodáka P. Václava Čadka, faráře v Choustníku na Táborsku. Byla provedena výměna elektroinstalace, opravena fasáda, položena nová podlaha z leštěné žuly. V letech 2000–2001 byly za finanční podpory P. Václava Čadka zhotoveny pro kostel dva nové zvony, které slavnostně posvětil 23. 6. 2001 českobudějovický biskup Mons. ThDr. Antonín Liška.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)