Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Vsetín » zajímavost » Skokanské můstky - Rožnov pod Radhoštěm (skokanský můstek)

Skokanské můstky - Rožnov pod Radhoštěm (skokanský můstek) [41403]



Trocha historie...
Již ve třicátých letech minulého století pěstovaly lyžařské sporty v Rožnově pod Radhoštěm tři organizace - Sokol, Klub čs. turistů a Pohorská jednota Radhošť. Druhá světová válka narušila rozvoj lyžařského sportu na Rožnovsku. Až v prosinci roku 1947 byl v Rožnově p. R. obnoven odbor Klubu čs. turistů. V září 1949 po sloučení ostatních tělovýchovných a sportovních spolků s jednotou Sokola, byl vytvořen nový výbor lyžařského oddílu. V roce 1953 byl lyžařský oddíl pod hlavičkou TJ Jiskra a po sloučení TJ Jiskra a TJ Spartak v roce 1958 již startují závodníci pod hlavičkou TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Oddíl klasického lyžování je zaměřen na severskou kombinaci i skoky na lyžích. Od roku 1973 - 1974 dochází k velkému rozmachu zájmu o klasické lyžování a jsou zřízeny sportovní třídy při ZŠ Videčská jako součást práce o sportovně talentovanou mládež v lyžování.


Skokanský areál v Rožnově
První skokanský můstek v Rožnově p. R. byl vybudován v údolí Paseka kolem roku 1930 a umožňoval skoky do vzdálenosti 30 metrů. Tento objekt stál až do roku 1958. Můstek "Hradisko" byl vystavěn roku 1954 podle plánů českého stavitele Jarolíma. Kritický bod byl ustanoven na 54 metrech a o tři roky později byl můstek vybaven umělohmotným povrchem. V 70. letech se zde skákalo mnoho krajových i mezinárodních závodů jak v létě, tak v zimě.

Další rekonstrukce můstku byla uskutečněna v roce 1975, ta úplně poslední inovace proběhla v roce 2006. Nejdříve byla opravena nájezdová věž, zvýšen K-bod (70m) a přistavěn můstek pro juniory (K-35). Před deseti lety se pak v areálu "Na Bučiskách" dočkali i nejmenší skokánci, pro něž byly postaveny můstky K-15 a K-7. Rekordmanem je Vít Háček, který zde v srpnu 2008 dolétl na značku 79 metrů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)