Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » památný strom » Divadelní lípa - Březí (památný strom)

Divadelní lípa - Březí (památný strom) [41374]



Nejstarší pamětihodností obce Březí, je lípa, dnes státem chráněný strom. Lípa má obvod kmene 675cm a výšku 18 metrů. Má název Divadelní lípa, a to podle kdysi proslulého ochotnického divadla v obci, jehož pódium bylo v hostinci, u kterého se lípa nachází spolu s mladší a košatější lípou.

Divadelní lípa patří k nejstarším a nejznámějším stromům na Blatensku. Je opředena mnoha pověstmi. Podle jedné legendy pod ní měl tábořit Jan Žižka před útokem na hrad Třemšín. Měl se tu zastavit i král Jiří z Poděbrad, když jel na zámek v Blatné pro Johanku z Rožmitálu, která se stala jeho ženou. Jak daleko jsou tyto pověsti od pravdy dnes nikdo neví. Pravdou je to, co zde odehráli mnohem později místní ochotníci. Jejich chloubou byla představení Jiráskových Psohlavců, pro něž měli zapůjčené kostýmy snad až z Prahy. V ochotnické činnosti se pokračovalo až do roku 1975. V tomto období měla největší úspěch Sněhurka a sedm trpaslíků. O této lípě je dokonce napsána od pana Bořka Hrnčíře pohádka s názvem O draku Okfinovi s ilustrací Edvarda Bienera. Pohádka vyšla v roce 1999 v 120 kusů výtisků.

Lípu v roce 1960 vážně poškodil oheň, který byl založen úderem blesku do vedle stojící stodoly.Velký žár jí opálil kůru. Lípa na obnaženém místě začala časem vyhnívat. Po odlomení hlavního terminálu začaly vyrůstat nové větve, jako by nabrala novou sílu, a koruna stromu se obnovila.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)