Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Měšťanský dům - Blatná (zajímavost)

Měšťanský dům - Blatná (zajímavost) [41372]

Kulturní památka (KP)

Měšťanský dům čp. 107 se nachází uprostřed města Blatná na náměstí Míru a tvoří velmi významný urbanistický a architektonický prvek v sídelní struktuře města. Dům se staršími základy byl po požáru města roku 1834 klasicistně přestavěn.

Dům reprezentuje typický, v 19. století přestavěný měšťanský dům s dvorní pavlačí, který si i přes svou míněnou přestavbu a částečnou adaptaci ve 20.století zachoval svůj charakter a vysokou památkovou hodnotu, zvláště v intaktně dochované vnitřní dispozici přízemí. Velmi významné je dochování plackových a valených kleneb v celém rozsahu přízemí. Památkově hodnotné je i uliční pozdně klasicistní průčelí s krajními bosovanými rizality. Velmi významné je i dvorní křídlo s pavlačí a navazující hospodářské stavení s plackovými klenbami.

Měšťanský dům je tvořen hlavní budovou s navazujícím dvorním pavlačovým křídlem v půdorysném tvaru písmene "L". V přízemí jsou klenuté prostory restaurace - pizzerie a v patře jsou plochostropé obytné prostory. Na dům navazuje trakt budov - v přední části dvorní křídlo s pavlačí a v zadní části chlévy. Areál je na severu uzavřen hospodářskou budovou. Na stodolu navazují bývalé prostory provozovny tiskárny, které nejsou součástí kulturní památky. Předmětem památkové ochrany jsou měšťanský dům, dvorní křídlo, chlévy a stodola.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)