Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Tvrziště Hrádek - Bělčice (zajímavost)

Tvrziště Hrádek - Bělčice (zajímavost) [41339]

Kulturní památka (KP)

Tvrziště na Slepičí hoře je pozůstatkem sídla vladyckého rodu pánů z Bělčic, které bylo založeno před polovinou 13. století. Zachovalo se z něj vyvýšené jádro s dvojicí valů a příkopem. Tvrz byla opuštěna na přelomu 15. a 16. století.

Bělčické tvrziště leží v nadmořské výšce 510 m na okraji terasy pod návrším Slepičí hora, asi 1 km Z od historického jádra Bělčic. Jádro tvrze se nachází na krátkém trojúhelníkovitém výběžku, který vybíhá směrem k Z do širokého údolí bezejmenného potoka, na němž se přímo pod tvrzištěm rozkládá rybník Hrádek.

Plocha tvrziště z větší části zatravněna, svahy k potoku řídce porostlé křovinami a stromy. V jádru tvrze stojí tři vzrostlé kaštany, vnější val je porostlý pásem křovin. Ze S strany vchází do areálu tvrziště polní cesta procházející příkopem, k ní se z V připojuje cesta od vesnice, která protíná vnější pás opevnění. Podle starších zpráv došlo na lokalitě v průběhu 19. století k radikálním terénním úpravám, během niž byly rozebrány zbytky stojícího zdiva, sníženy a rozkopány valy a zaváženy příkopy. Od 70. let 20. století bylo tvrziště několikrát poškozeno provozem terénních motocyklů, v roce 2005 při neúspěšném pokusu vést motokrosovou trať přes lokalitu bylo buldozerem zplanýrováno dno příkopu a odtěžena část valu.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)