Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Tachov » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Židovský hřbitov - Stráž (hřbitov)

Židovský hřbitov - Stráž (hřbitov) [41267]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Hřbitov byl údajně založen již roku 1330, ale písemně je doložen od poloviny 15. století. Ve staré části areálu byly levitům a kohanitům vyhrazeny speciální řady hrobů, což je v těchto krajích výjimečné. K posledním opravám došlo v letech 1923–1928, během nacistické okupace byl areál hrubě poničen. V 60. letech 19. století byl ještě rozšířen.

Přestože je hřbitov rozsáhý, má přibližně 4.237 m2 nachází se zde asi jen 20 náhrobků a stél v různém stavu z 18. a 19. století. Většina náhrobků byla buď po roce 1938 rozkradena nebo a mezi nimi i historicky cenné (barokní a renesanční) použity při stavbě dřevozpracujícího závodu. Zatímco v 70. letech 20. století zde bývalo kolem 50 náhrobků, v roce 2007 jich zbyla jen necelá dvacítka. O dva roky později se o částečnou obnovu postaralo německé sdružení Aktion Sühnezeichen (Akce na znamení smíření), přičemž byly objeveny některé dosud ztracené náhrobní kameny a počet vztyčených náhrobků a jejich fragmentů se zvýšil na 34. Nejstarší čitelný náhrobek se datuje 1601. V dobrém stavu se zachovala ohradní zeď a pilíře vchodu.

Židovský hřbitov se nachází vcelku daleko od obce, zhruba 1,5 km severozápadním směrem. Přístup je pro neudržovanou cestu celkem komplikovaný. Podle mapy sem vede zelená turistická značka, vedoucí k severu směrem na Bor. Další možností je sledovat zelené značky naučné stezky, jež kolem hřbitova vede na Souměř. Ta nás dovede až přejezdu přes železniční trať používánou snad jen zemědělskou technikou. Dále značka vede zarostlým remízkem. Od přejezdu je potřeba se dát po pravé straně tohoto remízku krajem pole, nikoliv po mírně klesající polní cestě. Po okraji tohoto pole se dostaneme až k místu kde les točí vpravo. Zde v cípu je potřeba překonat menší bariéru kopřiv a vejít do cípu tohoto lesa. Zde se také objeví značka naučné stezky a po pravé straně je vidět již vchod do hřbitova.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)