Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Tachov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Ducha - Stráž (kostel)

Kostel sv. Ducha - Stráž (kostel) [41259]

Kulturní památka (KP)

Dnešní barokní kostelík vyrostl na přelomu 17. a 18. století za majitelů borského panství hrabat von Götzen. K jeho opravě došlo v roce 1915, kdy jeho barokní věžička byla změněna na novogotickou. Kostel je obdélnou stavbu se zkosenými rohy, půdorysně obloukovitě prohnutými. Presbytář není od lodi oddělen vítězným obloukem a za ním v ose kostela stojí sakristie. Vnitřek je plochostropý se zbytky zdevastovaného barokního vybavení a vestavěným lešením, které pomáhá podepřít stropy a krov. Léčivý pramen vyvěral v kapličce před západním průčelím. Stav kostela je zcela havarijní a stavba hrozí zřícením.

Doklad barokní sakrální architektury spíše jednoduchého řešení se zajímavými architektonickými detaily. Barokní, orientovaná centrála na půdoryse protáhlého osmiúhelníka s téměř čtvercovou sakristií v podélné ose. Sedlová střecha s valbami krytá asfaltovou lepenkou a zbytky eternitových šablon. Fasády jsou při užších stranách polygonu konkávně prohnuty a člení je sokl, na který je usazeno ploché rámování, ukončené nevýraznou korunní římsou. Ve vpadlinách osazena termální okna s mírně stlačenými záklenky bez lemování. Západní stěnu ukončuje nízký zděný štít s oválným okénkem. V JZ a SZ nároží stejný portál s vodorovným nadpražím a žulovým ostěním s vnější dvojitou lištou s uchy a kapkami, dvoukřídlé rámové dveře s kazetami. Dveře zde mají odlišné plechové zdobné závěsy. Uprostřed západní stěny provedený výklenek, v němž býval pramen. Sakristie členěna obdobně, na východě nárožní opěrné pilíře, okna v žulových ostěních s lištou. Interiéry nepřístupné. Popis z roku 1967: Interiér člení mělké vtažené pilíře s představenými pilastry nesoucí slepé arkády, nad jejich vrcholky probíhá profilovaná římsa plochého stropu opatřeného ve středu štukovým vykrajovaným zrcadlem. V západní části vestavěná kruchta nesena 2 litinovými sloupy, má dřevěné kuželkové zábradlí ve středu ze segmentu vypnuté. Pod kruchtou je v síle zdi umístěno schodiště. Obdélná sakristie s mělkými výklenky ve zdech má rovný strop. Pramen před západním průčelím kostela kryje dřevěná besídka.

Na většině plochy střechy pouze provizorní lepenka, zbytky krytiny dožilé; věžička pro havarijní stav je dnes sejmutá. Stav havarijní. V roce 2009 byla zahájena postupná oprava střechy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)