Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Tachov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Křtitele - Stráž (kostel)

Kostel sv. Jana Křtitele - Stráž (kostel) [41258]

Kulturní památka (KP)

Barokní novostavba s výjimečným vstupním portálem jakoby nepatřící k poměrně jednoduché stavbě s jednoduše členěnými fasádami. V interiérech poměrně bohaté plastické členění. V letech 1999 a 2000 byly opraveny krovy, položena nová krytina a osazeny žlaby; konstrukce věžičky provedena zcela nově. V roce 2003 byla dokončena oprava střechy a instalována nová věžička, která byla zhotovena podle původní. V roce 2008 byla provedena obnova výplní okenních a dveřních otvorů

Areál kostela se hřbitovem situovaný na západním okraji obce v mírně vyvýšené poloze. Kostel se hřbitovem po obvodu lemuje ohradní zeď, v jižním úseku ohrazení vstupní brána na hřbitov. Při jižní straně lodi osazeno dvouramenné schodiště. Další schodiště s terasou při jižní straně sakristie. Kostel je odélné jednolodí s polygonálním presbytářem a východní sakristií, kryté valbovou střechou (bobrovky), ve hřebeni nad lodí osazen plechem pobitý osmiboký sanktusník s jehlancovou helmou.

Průčelí kostela člení lisény ve 3 pole, opatřená okny ve štukových rámech s ušima, s půlkruhovými záklenky, hlavní římsa je bohatě profilovaná. Vstupní portál je osazen v ose jižního průčelí a je přístupný po nízkém dvouramenném schodišti; jeho profilované kamenné ostění s půlkruhovou archivoltou a klenákem je vloženo do edikuly, vytvořené nakoso postavenými pilastry a představenými tordovanými sloupy, které nesou úseky kladí s průběžnou římsou s rozlomeným segmentovým štítem. Klenák je doplněn letopočtem 1734.

Protilehlý severní portál má jednoduché kamenné ostění s půlkruhovou archivoltou. Sakristie s předsazeným soklem má jednotlivá průčelí lemována lisénovým rámem, v jižní stěně portál s přímým nadpražím v žulovém ostění s vnější lištou s uchy a kapkami; interiér osvětlený od východu obdélným oknem se žulovým ostěním profilovaným lištou a oblounem. Interiéry – Jde o jeden prostor neoddělený vítězným obloukem, podlaha cihelná. Stěny člení sdružené pilastry ve tři pole, závěr opatřený rovněž pilastry s římsovými hlavicemi, na nich spočívají úseky vlysu a průběžné kladí s římsou, nesoucí plochý strop.

V západní části lodi je vestavěna zděná kruchta, nesená 2 pilíři s římsovými hlavicemi, arkády doplněné klenáky nesou rovný poprsník z dřevěných nakoso postavených kuželek. V ose podkruchtí je umístěno šnekové polygonální schodiště na kruchtu. Sakristie umístěná v ose presbytáře a přístupná od jihu, má plochý na římse spočívající strop, v severní stěně nika se segmentovým záklenkem. Krov vaznicový.

Před portálem dvoukřídlové schodiště s podestou; na jihu ohraničeno zdí sestavenou ze žulových kvádrů; povrch neomítnutý; na koruně žulové desky; stupně kamenné. Před vstupem terasa s přístupovým žulovým schodištěm přimknutým k JV zdi závěru presbytáře; terasa i schody ohraničená neomítnutou zdí z lomové žuly a kamene; koruna krytá žulovými deskami v úrovni terasy.

Hradba kolem hřbitova vymezuje zhruba obdélnou plochu; po celém obvodě vystavěna z lomové žuly a kamene; oba líce z větší části pokrývá hrubá omítka; na koruně žulové desky, případně betonová mazanina; na jižní straně plní zeď částečně opěrnou funkci z vnější strany; zvenku vysoká i více jak 2 m a zevnitř pak kolem 1,5 m. Na jižní straně kulisová brána; ukončená lichoběžným nástavcem převyšujícím korunu zdi; shora zakrytý žulovými deskami; uprostřed na podstavci kamenný kříž a lebka; na vnější straně soklík; plocha brány hrubě omítnutá; vlastní vjezd má cihelný segmentový záklenek; vrata sestavěná ze železných prutů a plechových polí ve spodní části (asi poč. 20.století).

První písemné zprávy o hřbitovním kostele pochází z roku 1609. Dnešní objekt vznikl zřejmě jako novostavba v roce 1734 (viz. datace na portálu). Hypoteticky nelze vyloučit, že byla využita část základového zdiva starší stavby. V některé literatuře uvedeno, že ke stavbě došlo až v roce 1752. Tento rozpor lze stěží bez studia pásemných pramenů vyřešit. Barokní je loď s presbytářem i sakristie; původní portály, okna, konstrukce kruchty, členění fasád a stěn interiérů a možná i předložená schodiště u portálů. Při požáru městečka v roce 1876 kostel vyhořel. Z následné opravy pochází krovy; nejspíše předělána i podlaha kruchty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)