Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička Nejsvětější Trojice - Branišov (kaplička)

Kaplička Nejsvětější Trojice - Branišov (kaplička) [41200]

Kulturní památka (KP)

Kaple Nejsvětější Trojice byla vystavěna v roce 1856 a představuje příklad drobné sakrální architektury, zřizované v obcích ponejvíce v 19. století. Situovaná je v severozápadní části obce u obcí průjezdné silnice České Budějovice - Dubné.

Kaple Nejsvětější Trojice v Branišově představuje kvalitní a velmi hodnotnou umělecko-řemeslnou prací eklektického stylu, která je příkladem drobné sakrální architektury 19. století, typické pro jihočeský kraj. Tato drobná díla byla stavěna v obcích projev zbožnosti v případě, že v její blízkosti byla jiná obec s kostelem. Hodnota kaple je umocněna její lokací na pohledově exponovaném místě u hlavní průjezdné silnice. Vhodným způsobem doplňuje historický intravilán obce. Svým umístěním, charakterem, památkovou hodnotou a historickou podstatou odpovídá pojetí kulturní památky podle ustanovení § 2 odst. 1 písm. a) a § 42 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Památková ochrana se vztahuje na celý objekt.

Kaple Nejsvětější Trojice v Branišově je situovaná v severozápadní části před východním průčelí domu čp.36 (původně hospoda), v bezprostřední blízkosti u obcí průjezdné silnice České Budějovice - Dubné. Vystavěna byla v roce 1856 v eklestickém stylu. Jedná se o menší síňovou kapli o celkové výšce 4,20 m, vystavěnou na čtvercovém půdorysu a zakrytou sedlovou střechou do předního prolamovaného štítu. Hlavní průčelí je architektonicky ztvárněno a je orientováno k východu. kaple je ukončena železným dvouramenným křížkem. Bezprostřední prostora kolem kaple je ohraničena betonovými patmíky, propojenými železnými I profily.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)