Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » zajímavost » Tajuplný kámen - Bludov (zajímavost)

Tajuplný kámen - Bludov (zajímavost) [41173]



Zajímavý artefakt najdeme nedaleko Bludovečku u kraje lesa pod Hradiskem a Chocholíkem. Podle šumperského historika Drahomíra Polácha by to mohl být snad pozůstatek nějakého popraviště. Dokud byl Bludov pod správou místní žerotínské vrchnosti, konaly se tu i hrdelní soudy s patřičným zakončením. V Bludově snad byla katovna někde u dnešního č.p. 60, kde snad byl uložen i popravčí meč, popravovat se mělo na tzv. Holečkově místě, někde u dnešního č.p. 115, uvádí se, že se snad popravovalo na Brusné (či Brousná, spíše v údolíčku zv. Žlíbek). Bylo-li popravčí místo u Bludovečku není zcela známo, záznamy o hrdelních soudech byly zničeny po zrušení roboty (snad aby vrchnost nedošla újmy).

Nicméně nedaleko Bludovečku by takové místo být mohlo. Zprvu jsem hledal místo podle popisu D. Polácha z knihy o zajímavostech historie Šumperka a okolí někde u cesty z Bludovečku přímo na Hradisko (zelená značka za penzionem). Je tedy fakt, že svah Hradiska je poset různými kameny, dole u Zámečku jsou i dost velké, ale žádný není ten pravý. Ovšem pak jsem si vzpomněl na několik balvanů či skalek u kraje lesa o kousek dál (blíž Šumperku). Pak už to šlo rychle. Vydáme-li se cestou do lesa přímo od sýpky statku na Bludovečku, po pravé straně u lesa vidíme první seskupení balvanů, další pak jsou hned na kraji lesa. Hlavní směr cesty pokračuje rovně, doleva pak odbočuje prudší lesní cesta k serpentině cesty na Hradisko. Z této cesty po necelých 10m odbočíme doleva a víceméně vrstevnicí dojdeme ke kýženému místu, cca 50m. Mezi stromy objevíme shluk balvanů, jeden z nich nese jasné znaky opracování. Povrch kamene je srovnán do kruhové plošiny o průměru asi 85cm. Za jakým účelem tu je není zcela známo, ovšem dle podobnosti někde u Milevska býval na Šibeničním vrchu na poli zvané Stínadla podobný či téměř stejný kámen. Tomu se říkalo katův kámen. Ke stínání zřejmě nesloužil, používal se špalek, aby se nestupilo ostří meče či sekery. Ovšem je fakt, že než byl vystavěn bludovský zámek, vrchnost sídlila právě na Bludovečku. Po zrušení hradu bylo v místě tzv. Horního dvora skutečně panské sídlo, dnes je na jeho místě sýpka (vlastně taky bývalá).

A to, že se tu možná něco tajuplného snad odehrávalo naznačuje i nedaleké okolí, právě balvany či skalky na poli i v lese působí poněkud mysticky, zvlášť za soumraku či v mlhavých zimních měsících.

O dalších možných i nemožných souvislostech může zájemce pátrat v knize Drahomíra Polácha - Historické toulky Šumperskem, která může být zajímavým materiálem nejen pro krajany...


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)