Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Václava - Studenec (kaple)

Kaple sv. Václava - Studenec (kaple) [41134]



Původní objekt byl postaven v roce 1832 jako školní budova se zvonicí. V roce 1883 byly ke škole přistavěny další školní prostory a byt pro učitele. Jako škola sloužil celý objekt rovných 100 let až do doby otevření nové školy 3. 1. 1933.

V roce 1933 se stal vlastníkem objektu Farní úřad Koněšín a následně v roce 1936 byla provedena přestavba na spolkový dům - Orlovna. Od roku 1954 až do roku 1986 sloužil objekt jako prodejna smíšeného zboží. V roce 1959 byly v souvislosti s provozem prodejny provedeny stavební úpravy, součástí úprav byla též výměna oken za výlohy. V roce 1987 je celý objekt převeden do vlastnictví obce Studenec.

Po roce 1989 je objekt užíván jako "Katolický dům", uživateli jsou Farní úřad Koněšín a KDU-ČSL. V roce 1992 je na domě provedena výměna oken a nová fasáda. V roce 2005 byla zahájena přestavba katolického domu do stávající podoby kaple Sv. Václava. Při mši 2. října 2005 požehnal novou kapli sv. Václava generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek společně s administrátorem farnosti otcem Petrem Holým. „Kapli bylo třeba ještě vybavit lavicemi, pořídit a zasadit věžní hodiny s elektrickým ovládáním zvonu, také jsme chtěli kapli nasvítit,“ líčí průběh závěrečné etapy administrátor koněšínské farnosti Petr Holý. „Při naší návštěvě Izraele jsme si vzali vzor ke zhotovení lavic. Věříme, že budou nejen pěkné na pohled, ale i praktické,“ dodává Petr Holý. „Přivítali jsme společný projekt obce a farnosti i jejich dohodu na spolufinancování. Podařilo se velice pěkné společné dílo,“ uzavírá Jana Štefánková, zástupce Nadace ČEZ, která se na akci finančně podílela.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)