Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chýnov (zámek) [41121]



Zámek se rozkládá na ostrohu nad Chýnovským potokem namísto bývalé tvrze. Polohu ve městě má dnes centrální s tím, že jižní území od zámku tvoří zámecký park, spadající do údolí potoka a volně pokračující v oboru. Přístupovou komunikací je ulice Zámecká ze SZ ústící v dolní části náměstí, druhá vjezdová vrata jsou z Bílkovy ulice ze Z do zámeckého parku. Obytné budovy zámku představují dva objekty, severní s přiléhající vjezdovou branou uzavírá nádvoří ze (S). Západní křídlo zámku zasahuje do středu nádvoří, z východu obě budovy propojeny částí prodlužující východní křídlo zámku na něž navazuje a jih nádvoří uzavírá úzká vyhlídková terasa. Západní hranice nádvoří vytyčena oplocením - pletivové dílce v polích s vyzděnými sloupky s římsou a cihelnou hlavou. V jihozápadním rohu nádvoří altán.

Barokní zámek s dochovanými zbytky tvrze vystavěný v letech 1730-1732 A. F. Schearzenberkem, na místě slavníkovského hradiště, zmiňovaného již k roku 981. Okrasnou zahradu u zámku z 1.pol. 18. století doplnil krajinářský park z 19. století.

První tvrz postavena před r. 1250 jako pomezní hrad Slavníkovců 981, pak Přemyslovců, opuštěný areál hradu věnován pražskému biskupství. Prvním známým biskupským správcem chýnovského hradu 1291 Petr z Chýnova a Týna. V druhé polovině 14. století tvrz přestavěna. Arcibiskup Konrád z Vechty (1412 - 32) zapsal r. 1413 majetek Hanušovi z Ronova a jeho bratrům. Po nich Čeněk z Kinštejna (Polánky) a do r.1457 Přešek z Čestic. Během 15.století v zástavném držení Malovců z Malovic do r. 1575. Dědictvím do držení Zikmunda Venclíka z Vrchovišť, konfiskován a předán do rukou Eggenberků 1651 - 1719. V té době úpravy stavitelem Antoniem Pertim se synem Stefanem. Nový barokní zámek postaven po r. 1719 Schwarzenberky s použitím konstrukcí bývalé tvrze. Levé křídlo dle stavitele Giovaniho Domenika Spezzy (1722) pro knížecí zaměstnance, ostatní celou přestavbu vedl Antonín Erhard Martinelli v letech 1730 - 32. Při ní strženy zdi patra staré tvrze, nastavěno nové patro a založena nová zahrada. Zdivo tvrze dochováno v přízemí zámku. Zámek od města oddělen novou branou. Prostranství mezi zámkem a zbytky staré hradby bylo rozšířeno o zasypaný hradní příkop, kde byla vybudována okrasná zahrada. Další část parku vznikla za vyhlídkovou terasou směrem k Chýnovskému potoku. Zámek do dnes ve vnějším vzhledu ukazuje téměř typickou prostou výstavbu Schwarzenberků v době baroka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)