Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » přehrada, rybník, jezero » Rybník Kaňov - Třeboň (rybník)

Rybník Kaňov - Třeboň (rybník) [41100]



Chovný rybník Kaňov leží na katastru Přeseka v CHKO. Má celkovou rozlohu 161,09 ha. a patří do Břilické soustavy. Rybník je napájen Kaňovským potokem a dalšími přítoky z povodí a samozřejmě ze Zlaté stoky, která přiléhá k rybníku na východní straně, vede pod hrází rybníka a odděluje jej od rybníka Rožmberka.

Hráz Káňova je dlouhá 460 m a má výpust, která je tvořena neobvyklými výpustnými troubami z čediče a ústí do Rožmberka. Proto se Káňov musí lovit až po slovení tohoto velikána. Stavba rybníka Káňov úzce souvisela se stavbou Zlaté stoky. Štěpánek Netolický, který pracoval jako porybný ve službách Petra Voka z Rožmberka a znal výborně krajinu a její vodstvo, v r. 1506 předložil důmyslný plán třeboňské rybniční soustavy. Ten spočíval v návrhu systému stok, napájených okysličenou vodou z Lužnice; jeho Zlatá stoka (dlouhá 45,2 km) slouží dodnes. Jméno rybníku je od slova káňata, což je v tomto kraji lidové označení pro racky.

Za rok založení se u rybníka Kaňov uvádí rok 1515, i když rybník existoval již před tímto datem. Rybník Kaňov vybudoval Štěpánek Netolický a poté ještě hráz rybníka povýšil. Rybník, který vlastně jen silnice a železniční trať odděluje od Rožmberka. O půl století později na něm pracoval i Ruthard z Malešova.Rybník je pohodlně přístupný ze státní silnice Třeboň - Lomnice nad Lužnicí


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)