Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Beroun (město) [4110]



Královské město Beroun ležící na soutoku řek Berounky a Litavky láká k návštěvě nejen svými historickými památkami a bohatou kulturní a sportovní nabídkou, nýbrž i svým překrásným okolím. Je východiskem do dvou chráněných krajinných oblastí - Českého krasu a Křivoklátska. V oblasti, která byla osídlena již od pravěku, vznikla ve třináctém století při brodu přes řeku Mži (Berounku) osada. Procházela jí významná obchodní stezka vedoucí z Prahy do Plzně a dále do Bavor. První písemnou zprávu o městě nacházíme v listině Přemysla Otakara II. z roku 1265. Latinský název Verona byl do němčiny překládán jako Bern, do češtiny jako Berona, Berún a Beroun. Město však brzy zpustlo a musilo být znovu vybudováno za vlády Václava II. Byly založeny nové hradby a ochozy a byl založen i klášter dominikánů. V roce 1303 udělil panovník Berounu majestát, podle něhož se město mohlo spravovat právem Starého Města pražského.

Dnešní Beroun má 17 648 obyvatel. Jeho dominantou je budova radnice na Husově náměstí, jejíž pseudorenesanční podoba pochází z roku 1903. Z velmi zachovalého městského opevnění z 1. poloviny 14. století se těší zájmu turistů Pražská a Plzeňská brána, zbytky hradeb, hradebního příkopu a bašt. Město proslulo i svými hrnčířskými trhy, na které se už sedm let sjíždějí nejlepší hrnčíři a keramici z celé republiky. Právě hrnčíři patřili ve středověku k váženým a uznávaným řemeslům. Velkou atrakcí je také berounská Městská hora s rozhlednou a medvědáriem, kde žijí od roku 2000 hrdinové televizního Večerníčku Méďové Matěj, Vojta a Kuba. Město Beroun má ve znaku a na svém praporu medvěda, a nyní se může pochlubit i medvědy živými.

Beroun je významným centrem lehkého a středního průmyslu. Svou průmyslovou zónu začal budovat už na počátku 90. let a zdejší podniky - Cembrit CZ, a.s. (výrobce střešní krytiny), Linde Frigera s.r.o. (výrobce chladírenské techniky) či PAI s.r.o. (výrobce automobilových součástek) patří společně s akciovou společností Českomoravský cement, člena skupiny HeidelbergCement Group v České republice mezi nejvýznamnější zaměstnavatele ve městě. Skutečnou explozi zaznamenala v posledním období hromadná i individuální bytová výstavba. V letech 2004 a 2005 bylo v severozápadní části města, v lokalitě Palouček dokončeno dvanáct bytových domů s 323 novými byty, další bytové jednotky se začnou v blízké době stavět v jejich těsném sousedství. V centru města naproti Grandhotelu Beroun byla v roce 2005 dokončena výstavba polyfunkčního komplexu s obchodními plochami i bytovými jednotkami, v areálu bývalých kasáren staví město 50 malometrážních bytů pro sociálně slabé občany a bytová výstavba se plánuje i v bývalém pivovaru u řeky Berounky. Berounští už řadu let spolupracují s několika partnerskými města - holandským Rijswijkem, německým Goslarem a nově také s polským Brzegem. Ukázkou vzájemné spolupráce může být například výstavba obytného souboru v Havlíčkově ulici v centru města dceřinnou společností významné holandské firmy na poli bytové výstavby Bouwfonds. Všechna partnerská města pak Beroun podpořila i v době nejtěžší, když se vzpamatovával z rozsáhlých škod způsobených ničivou povodní v srpnu 2002.

Vlajka: list tvoří dva vodorovné pruhy, bílý a modrý. V žerďové polovině bílého pruhu hnědý medvěd s červeným jazykem. Poměr šířky k délce listu je 2:3.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Beroun (město) Beroun
město, městys Moravský Beroun (město) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)