Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička U Čtrnácti pomocníků - Vodňany (kaplička)

Kaplička U Čtrnácti pomocníků - Vodňany (kaplička) [41024]



Nachází se na dnešním východním okraji Vodňan při silnici na Týn nad Vltavou. Dříve tedy stála několik set metrů za hradbami královského města a vítala příchozí z vltavotýnského směru. Vznikla v roce 1843. V době, kdy ve Vodňanech působil agilní duchovní správce a zdejší rodák, děkan Václav Hanus (stál mj. za přestavbou kostela sv. Jana Křtitele).

Motivem ke zbudování kapličky byla skutečnost, že již v době panování Marie Terezie zde byli pochováni lidé, a to v roce 1748. Bohužel, nevíme přesně proč. Mohlo se jednat o oběti epidemie. Mohlo se jednat o oběti válek, které Marie Terezie v té době vedla (např. slezská válka). Mohlo se jednat třeba o zločince nebo místo nějaké tragédie. Důvodů jistě může být více. Vzhledem k tomu, že náklad na pořízení kapličky ve výši 13 zlatých neslo město (stavbu provedl jistý Jan Žák), jednalo se dosti pravděpodobně o vodňanské obyvatele. A poloha za městem východním směrem? Převládající větry od západu přece nebezpečnou nákazu odvanou od města pryč… Asi si lze přece jen představit ony oběti epidemie či něco podobného. Ve druhé polovině dvacátého století kaplička značně strádala, neboť protinábožensky orientovaný totalitní režim neměl nejmenšího zájmu podobné památky udržovat.

Až v roce 1998 se polorozpadlá dočkala uzdravujícího zásahu. V souvislosti s vybudová- ním Penny Marketu v této lokalitě se zjistilo, že kaplička překáží na výjezdu z parkovi- ště u obchodu a ohro- žuje bezpečný provoz. V devadesátých letech si přirozeně již nikdo netroufl rozhodnout o zboření památky. Vyvstala tedy nutnost ji přesunout. Akce se ujala firma Ing.  Pavla Pavla, známého hybatele soch na Velikonočních ostrovech. Po  vytvoření ochranné obálky ze dřeva, polystyrenu, betonu a ocelového prstence se poda- řilo kapličku o ně- kolik potřebných metrů přesunout. Po čase získala i nový fasádní kabát. Renovována tak vyhlíží k svě- tu a opět vítá ná- vštěvníky přijíž- dějící do Vodňan od Písku, Českých Budějovic či Týna nad Vltavou.

Ne t r v a l o to však ani deset let a kaplička opět začala překážet na místě, kam byla nedávno přesunuta. Bylo nutno vybudovat další nový příjezd, tentokrát k nově budovanému supermarketu Tesco. A tak opět přijel Ing. Pavel Pavel se svou partou a zase se stěhovalo. Stalo se tak přesně 31. července 2006.

Ještě pár slov k méně obvyklému zasvěcení kapličky čtrnácti svatým pomocníkům. Předpokládá se, že úcta k nim vznikla v Německu. Věrohodně dnes víme, že v Řezně byli uctíváni již ve 14. století. Odtud se úcta k nim rozší- řila do okolí, tedy i na území českého království. Tito světci před smrtí prosili Boha, aby směli pomoci komukoliv, kdo je o to požádá. Často mezi ně bývá řazena i Panna Maria. Čtrnácti svatými pomocníky se rozumí: sv. Achác – pomocník ve smrtelné úzkosti, sv. Jiljí (Gilles, Egidius) – pomocník při manželské neplodnosti a rakovině, sv. Kryštof – ochránce cestujících a řidičů, sv. Cyriak – pomocník při posedlosti, sv. Dionýz (Diviš) – pomocník při mylném myšlení, sv. Erasmus (Elmo) - patron námořníků a proti nemocem, sv. Eustach – pomocník při rodinném smutku a rádce v mezilidských vztazích, sv. Jiří (Georgius) – ochránce vojáků a skautů, sv. Kateřina – patronka umírajících a proti bolestem hlavy, sv. Pantaleon – pomocník vyčerpaných a v opuštěnosti, sv. Vít (Guy) – patron mládeže a pomocník v nemoci, sv. Barbora – patronka vězně- ných, umírajících, horníků a proti ohni, sv. Blažej – patron lékařů a pomocník v nemoci, sv. Markéta – přímluvkyně za rodičky. Robert Huneš


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)