Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nová Ves (obec) [41004]



Území, na němž obec leží, patří k nejstarším kulturním oblastem v našem regionu. Samotná obec Nová Ves patřila dříve k cisterciáckému klášteru, který se nacházel v Oslavanech.

První písemná zmínka o obci Nová Ves pochází z roku 1547. Na pečeti byl tehdy nápis DEDINA NOWA WES a znak radlice, na níž byl vyryt vinařský nůž. Je doloženo, že tato pečeť se používala do roku 1750. Na následné pečeti z roku 1870 najdeme již nápis Obec Nová Ves, hrábě, 2 kosy a pluh. To vyjadřovalo zemědělský charakter, který si obec udržela do současnosti.

Obec Nová Ves má dnes přibližně 780 obyvatel. Má vybudovanou kompletní infrastruktůru.V obci se nachází také základní a mateřská škola, místní pošta a Školní sportovní areál, jehož součástí je víceúčelová teleskopická krytá hala pro míčové sporty, kabiny pro oddíl kopané TJ Sokol, dvě tělocvičny, krytý plavecký bazén s veškerým zázemím.

Na území obce dále najdete pramen Svatá voda, pramen velice chutné minerální vody, nacházející se v bočním údolíčku severně od obce. Poblíž vede žlutě značená cesta z Oslavan údolím řeky Oslavy k Senoradskému mlýnu. Místní krásná příroda nabízí i možnost využití různých cyklostezek.

V obci sídlí zemědělské družstvo Pooslaví, které hospodaří na místních pozemcích a poskytuje zaměstnání zdejším občanům. Mimo jiné družstvo provozuje i vlastní porážku prasat na Jatkách v Nové Vsi a má dva vlastní masné obchody v Ivančicích a ve Zbýšově. V družstvu funguje několik kravínů, kde je volně ustájeno 340 dojnic. Zemědělské družstvo Pooslaví má své hlavní sídlo v Nové Vsi, ale také další výrobní pobočky v Oslavanech, díky nimž obhospodařuje i oslavanské pozemky. V areálu noveského zemědělského družstva sídlí rovněž firma MKZ, která se zabývá výrobou nástaveb na nákladní a dodávkové automobily. Kromě tohoto zemědělského družstva podniká v Nové Vsi i mnoho dalších živnostníků a podnikatelů, přímo v Nové Vsi pak sídlí kovoúpravna se svářečskou školou, soukromý zemědělec, stavební firmy, pohostinství „ U Slavíků“ a další.

Na životě obce se podílí několik společenských organizací a spolků, například TJ Sokol, v jehož čele stojí Václav Zimmermann ml., myslivecké sdružení, jehož předsedou je Jan Gross a hospodářem Jan Pavlík a nejpočetnější spolek – místní sdružení Moravského rybářského svazu, o.s., místní organizace Nová Ves v čele s Františkem Kulhánkem . Nezastupitelné místo má i místní organizace Sboru dobrovolných hasičů. Sbor pro občanské záležitosti, v jehož čele stojí paní Jaroslava Dobrovolná, pořádá různé obřady jako je vítání nových občánků do života, zlaté a další svatby a další obřady k různým životním výročím.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)