Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » muzeum, galerie » Muzeum železné opony - Valtice (muzeum)

Muzeum železné opony - Valtice (muzeum) [40986]



Muzeum železné opony ve Valticích prezentuje mnohaletou historii služby na státní hranici se zvláštním důrazem na období mezi léty 1951 až 1989, kdy zde službu vykonávala pohraniční stráž, a kdy byla vynakládána snaha o absolutní neprostupnost státní hranice doveden za využití ženijně technických zařízení, tedy takzvané železné opony, téměř k dokonalosti.

Muzeum železné opony Valtice je prvním muzeem svého druhu v České republice. Autoři si kladou za cíl co nejautentičtější prezentaci situace na státní hranici ve 20. století, bez zbytečných ideologických nánosů. Muzeum je členem Asociace muzeí a galeríí ČR

V muzeu je k vidění vedle množství uniforem, zbraní a výstroje i velký počet fotografií a dokumentů přibližujících prezentované pohnuté časy na hranicích. Zajímavostí určitě je i rekonstrukce železné opony, nebo skutečná cela! Muzeum je výjmečné i formou uspořádání expozic. Hlavním cílem je návštěvníka zaujmout bez ohledu na věk, proto je většina našich exponátů volně ložených, návštěvník si je může vzít do rukou, případně za asistence průvodce vyzkoušet! Rázem se z dětí stanou hrdinní četníci a z tatínků děti hrající si na vojáky.

Četnická stanice představuje kritické období roku 1938, kdy naše pohraničí začaly ohrožovat sudetoněmecké hordy, a kdy se na podobných stanicích v celém pohraničí bránily hrstky statečných velkým přesilám! Strážci hranic v poválečném Československu jsou ukázkou proměny uniforem, zbraní, výstroje a systému ostrahy hranice od konce války v roce 1945 až po poslední pohraničníky v roce 1989. Stanoviště dozorčího nás zavede do doby krátce po vzniku pohraniční stráže v roce 1951.

V extrémních podmínkách museli vojáci základní služby budovat v pohraničí první baráky a stavět první ploty s vysokým napětím. Byla to doba, kdy na hranicí umíralo nejvíce lidí – civilistů a pohraničníků… Železná opona stojí u nás stejně tak, jako stála před lety na hranici. Originální sloupy zasazené v neotřelém diorámatu nenechají nikoho bez emocí a donutí se zamyslet! Služebna PS připomíná poslední desetiletí demagogie, obětí a nelehké služby na státní hranici. Je libo si lehnout na palandu s podívat se na propagandistické pořady v televizi? Sklep je místem pro další poznání, zábavu i dobrodružství. Promítněte si dokument, zajděte na kobereček k politrukovi, nabijte samopal a … To už je na Vás!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)