Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » kostel, kaple, synagoga » Chrám sv. Petra v okovech - Kostelní Hlavno (kostel)

Chrám sv. Petra v okovech - Kostelní Hlavno (kostel) [40965]

Kulturní památka (KP)

Chrám v obci zasvěcený sv. Petru v okovech se popové připomíná v r. 1339. Bylo to stavba gotická, přifařena byla všechna tři Hlavna. Po roku 1800 byl starobylý chrám zbořen, protože hrozil sesutím a vystaven chrám nynější, který byl 8. listopadu 1807 vysvěcen. Ten stojí uprostřed návsi na vyvýšeném místě a je zasvěcen sv. Petru v okovech. Byl postaven v letech 1806 – 07. Z bývalého gotického kostela byla přejata do stavby spodní část veže.

Kostel sv. Petra v okovech stojí na místě zbořeného gotického kostela, z něhož se zachovala dolní část věže s valenou klenbou v přízemí. Je situován volně ve středu návsi a materiálem je lomový omítnutý kámen, věž je omítnuta nově. Jedná se o orientovanou stavbu, sestávající z obdélné lodi, kvadratického užšího presbytáře a nižší pravoúhlé kaple Panny Marie, která v ose přiléhá k S straně lodi. Nároží jsou čtvrtkruhově zaoblena, k Z průčelí se pojí hranolová věž. V exteriéru obíhá vysoký předstupující sokl s bohatě profilovanou římsou obvod stavby s výjimkou předstupující Z věže. Linie soklu a římsy jsou spojeny pilastry s čabrakovými hlavicemi. Z průčelí je pilastry vymezeno i po stranách. Nad hl. římsu vystupuje trojboký rámovaný štít, přerušený objemem věže. Věž má vlastní předstupující sokl, stěny rámují nárožní lisénové pásy. Ve výšce korunní římsy je ve fasádě vyznačena nečleněná pásová římsa, která vež dělí pomyslně na 2 podlaží. V přízemí, v ose Z čela věže, je prolomeno oválné okénko rámované šambránou. V úrovni pásové římsy další.

Ve vrcholu věže je do všech 4 stran prolomeno velké stlačené okno rámované šambránou s hlavicemi v patkách a klenákem ve vrcholu. Nad hl. římsu vystupuje na každé straně trojúhelný rámovaný štít s kruhovým hodinovým ciferníkem. Vstupní J průčelí lodi se 4 okenními osami je po stranách členěno pilastry s hlavicemi, další oddělují ostatní osy. Široká obdélná okna jsou rámována špaletami a mají stlačené záklenky. Uprostřed fasády se otevírá pravoúhlý portál v hladkém ostění, který uzavírají původní dvoukřídlé dveře. S fasáda je členěna podobně, uprostřed vystupuje před líc stavby přístavba čtyřboké kaple s čvrtkruhově zaoblenými rohy. Její stěny jsou členěny podobně jako loď. Stejně je členěn i presbytář. V prodloužení podélné osy stojí před závěrem presbytáře velký dřevěný kříž s nečleněnými rameny a korpusem Krista. Střecha kostela je sedlová a krytá prejzy, nad závěrem presbytáře krytá plechem. Nad ní vystupuje oktogonální sanktusník s lucernou a křížem se svatozáří. Věž kryje čtyřboká plechová střecha završená žerdí s makovicí a dvouramenným křížem. Nad kaplí Panny Marie je mansardová prejzová střecha.

Zařízení: hlavní oltář z roku 1832, rokoková kazatelna s vyobrazením evangelistů a výjevy svatopetrské z 2. poloviny 18. století. Zpovědnice je rokoková s intarziemi a sochou Dobrého pastýře z druhé poloviny 18. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)