Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » drobná památka » Sloup se sochou Panny Marie - Brod nad Dyjí (sloup)

Sloup se sochou Panny Marie - Brod nad Dyjí (sloup) [40843]

Kulturní památka (KP)

Na návsi je v ohrádce s kovovou zdobně tepanou mříží umístěn sloup se sochou Panny Marie. Na dvou stupních čtvercové základně spočívá dvakrát odstupňovaný sokl, jehož spodní hladká část je ukončená zvonovnicí a výžlabkem a horní subtilnější část završuje profilovaná římsa na čelní straně vypjatá do trojúhelníkového štítu zdobeného reliéfem Božího oka. Ve spodní části soklu na čelní straně se nachází nápisy (viz níže). Na pravé boční straně horní části soklu je v mělkém reliéfu zpodobena sv. Anna vyučující Pannu Marii, na čelní straně sv. Josef s lilií a s Ježíškem v náručí na levé boční straně sv. Jáchym.

Na zadní straně je vyrytý nápis (viz níže). Ze soklu na dvoustupňovém čtvercovém plintu s nápisem na čelní straně (viz níže) vyrůstá sloup s oblounovou patkou a s kompozitní hlavicí nesoucí sochu Panny Marie typu Immaculata - stojící na zeměkouli a s 12 hvězdami kolem hlavy. Je oděná do dlouhé jemně zvlněné řízy a pláště spadajícího až téměř k zemi. Ruce drží sepjaté na prsou a jednou nohou šlape na hlavu hada, který obtáčí zeměkouli. Ve spodní části kamenného podstavce sloupu se dochoval čtyřřádkový německý sekaný a rytý nápis v písmu novověké minuskuly a kurzívy. Ó Heilige Maria bitt für uns!/ =/ Gewidmet von Martin u. Johana Riedl/ im Jahre 1887./ Dessen Sohn --- Riedl. // Nutné nově vyfotit - není vidět celý nápis!!! Na kamenném podstavci sloupu se v zadní části dochoval třířádkový malovaný německý nápis a dvouřádkový sekaný německý nápis v písmu novověké minuskuly. Renowiert von/ Johann u. Marie Riedl./ 1914.// Renovace: 1997/ MUDr. Otto Riedl//.

Archiv:  mariánský sloup. 1889, srpna 22., Brod nad Dyjí. Farář František Štikarovský žádá konzistoř o povolení požehnat mariánský sloup, který nechala zhotovit Jana Riedlová výměnkářka v Brodu, k poctě Neposkvrněného početí Panny Marie. Podstavec měří 1 sáh, na něm je svatá rodina. Sloup v místě pod nápisem (vyzlacenými písmeny – prosba o přímluvu) nemá víc než 1 sáh. Nahoře je Panna Maria – 8 střevíců. Sloup je namalovaný olejovou barvou. Šaty, resp. lem je pozlacen, had a měsíc jsou pozlaceny. Dárkyně si přeje, aby sloup byl požehnán o svátku Narození Panny Marie. Není uvedeno, kde má být sloupek umístěn, zda v kostele, nebo někde v exteriéru. 1889, srpna 24., Brno – žádosti vyhověno.(Fond Biskupská konsistoř Brno, inv. č. 5 154, sg. G 76, kart. 1 450 – Brod nad Dyjí (1806-1949)).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)