Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radošovice (obec) [4070]



Radošovice se poprvé připomínají v zemských deskách. Další zmínka je z roku 1352 v děkanátu Štěpánovském, kdy byl od rytířů z Vlašimi založen zdejší farní kostel Všech svatých. Páni z Vlašimi měli proto i právo jmenovat faráře ke kostelu radošovskému. Původní páni z Vlašim r. 1363 prodali vlašimské panství Michalovi z Jenštejna.
V kostele se nalézá 5 náhrobků pánu z Věžník tesaných z červeného mramoru. Václav Věžník daroval kostelu r. 1574 velký zvon 8 centů těžký. Další zvon měl 3 centy, pocházel z 15. stol. Nápis na něm byl německý MARIA HILF MIR, MIT WILEN DIN . Třetí zvon zvaný Poledník pocházel ze zrušeného kláštera sv. Jiří z Prahy.
Po r. 1624 osada byla děkanovi Vlašimskému pod správou dána. Požitky z desátku i z pozemků pak užíval zčásti děkan vlašimský, zčásti porostly lesem, do dnes jej známe pod názvem Farářství.
Počátkem 17. stol. Stálo ve vesnici 35 statků selských, během třicetileté války 9 z nich zpustlo, pod dlouhý čas lidem neobsazeny zůstaly, pole ležela ladem, porůstala lesem. Všude v okolí byla velká bída.
Ke dni 2. 10. 2006 zde žilo 314 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radošovice (obec) Benešov
obec, osada Radošovice (obec) České Budějovice
obec, osada Radošovice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)