Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » rozhledna » Rozhledna Fajtův kopec - Velké Meziříčí (rozhledna)

Rozhledna Fajtův kopec - Velké Meziříčí (rozhledna) [40688]




S nápadem vybudovat na Fajtově kopci, v místě horní stanice lyžařského vleku, turistickou rozhlednu, přišli v roce 2009 představitelé SKI Klubu Velké Meziříčí (v areálu provozuje lyžařskou sjezdovku a v létě bikepark). Oslovili několik architektů a z řady návrhů následně vybrali projekt Václava Hlaváčka a Jáchyma Peška ze Studia Acht, s.r.o. Případná realizace jeho projektu - 36m vysoká železné šroubovice DNA - však byla velmi finančně náročná (cca 10 mil. Kč) a stavba rozhledny musela být dočasně odložena. Až v roce 2013 byl za této situace nalezen vhodný dotační titul – podpora z Regionálního operačního programu Jihovýchod, kdy SKI Klub získal na stavbu rozhledny téměř 5,3 mil. Kč.

Výstavba rozhledny byla zahájena v pátek 13. června 2014 poklepáním na základní kámen. Zároveň byla přestavena veřejná sbírka na podporu vybudování rozhledny – dárci mohli anonymně přispívat do kasičky ve vestibulu místní radnice nebo za určitou částku nechat své jméno zveřejnit na nerezové tabulce na jednom ze 175-ti schodů rozhledny. Celkem se ve sbírce vybralo cca 300 tis. Kč.

Vybudování rozhledny se na základě výsledku výběrového řízení chopila firma Atika – Lisý s.r.o. z Velkého Meziříčí. Náklady na její výstavbu dosáhly cca 9,4 mil. Kč, přičemž 60% nákladů pokryla dotace, menší část pak výnos z veřejné sbírky a zbytek nákladů financoval z úvěru SKI Klub.

Rozhledna stojí na železobetonových pilotech zapuštěných do hloubky až 16 metrů. Váha ocelové konstrukce, kterou dodala brněnská firma Zámečnictví Jiří Caska, je 42 tun. Dodavatelem ocelové konstrukce byla firma Kovovýroba Jiří Caska. Přízemí rozhledny tvoří kruhová a obdélníková stavba, v níž se nacházejí pokladna lyžařského vleku, toalety pro veřejnost, úschovna a půjčovna sportovních a turistických potřeb a doplňkový prodej map, suvenýrů, nápojů nebo potravin. Na stěně visí šesti stránková tabule dárců. Dokončená rozhledna se poprvé návštěvníkům oficiálně otevřela v pátek 19. června 2015.

Při průjezdu městem směrem na Velkou Bíteš vede ze Sokolovské ulice červeně značená odbočka vlevo do ulice Nad gymnáziem. Po necelých 500 metrech dojedeme rovně až pod železniční viadukt, kde se nenechejte zaskočit téměř 400 metrovým strmým stoupáním až k přejezdu nad dálnicí D1. Na konci mostu musíme opustit červeně značenou trasu a prudce odbočít doleva. Po 650 metrech mírného stoupání souběžné jízdy s dálnicí dojedeme k ostré pravotočivé zatáčce, kde silnice začne opět příkře stoupat 400 metrů až na parkoviště pod rozhlednou. U horské chaty končí asfaltka a ke věži zbývá ještě posledních 80 metrů do příkrého kopce po šotolině.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)